17 października 2017 r. Imieniny obchodzą: Lucyny, Małgorzaty, Wiktora

Pogoda: Siedlce

Numer 41
12-18 października 2017r.

menu

NEWS

Zachęcamy do lektury!

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie

Rozmaitości

 
 

Zdrowie

5 lipca 2017 r.

Dieta, która „leczy” odleżyny”


fot. ARCHIWUM

Rozmowa z dr Ewą Czeczelewską, prodziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu w Collegium Mazovia Innowacyjnej Szkoły Wyższej w Siedlcach, specjalistą pielęgniarstwa onkologicznego.

Dostrzegam dużo nieprawidłowości w żywieniu osób przewlekle chorych, które prowadzą najczęściej do niedoborów żywieniowych, zwłaszcza niedoborów białka i żelaza. Na stabilizację stanu zdrowia oprócz prawidłowego żywienia ma także wpływ uregulowanie poziomów cukru, uregulowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz uregulowanie wypróżnień, ale nie Laktulozą, tylko innymi metodami, np. piciem ciepłej wody z suszonymi śliwkami lub spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej (chia), dostępnej w sklepach spożywczych na stoiskach ze zdrową żywnością.

Poprzedni wywiad poświęcony pielęgnacji osób chorych (22 nr „Echa Katolickiego”) koncentrował uwagę na pielęgnacji odleżyn. Mówiąc o czynnikach sprzyjających ich powstawaniu, zaznaczyła Pani również wpływ czynników wewnętrznych. Jaką rolę w profilaktyce odleżyn odgrywa dieta? Czy opiekunowie mają świadomość tego?

Bardzo duża część osób opiekujących się chorymi z odleżynami lub ranami przewlekłymi nie jest świadoma roli diety w leczeniu odleżyn lub zapobieganiu im. Dlatego warto poruszyć to zagadnienie w odrębnym wywiadzie, aby uświadomić opiekunom, jak ważne w rozpoczęciu leczenia ran w warunkach domowych jest ustabilizowanie ogólnego stanu zdrowia osoby chorej (tzw. czynników wewnętrznych), oczywiście na tyle, na ile jest to możliwe. Jednym z najważniejszych czynników stabilizujących ten stan jest właśnie dobrze dobrana dieta.

Dostrzegam dużo nieprawidłowości w żywieniu osób przewlekle chorych, które prowadzą najczęściej do niedoborów żywieniowych, zwłaszcza niedoborów białka i żelaza. Na stabilizację stanu zdrowia oprócz prawidłowego żywienia ma także wpływ uregulowanie poziomów cukru, uregulowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz uregulowanie wypróżnień, ale nie Laktulozą, tylko innymi metodami, np. piciem ciepłej wody z suszonymi śliwkami lub spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej (chia), dostępnej w sklepach spożywczych na stoiskach ze zdrową żywnością.

 

W ulotkach informacyjnych zawierających wskazówki dla opiekunów osób z odleżynami można znaleźć informację, że proces gojenia ran to dla organizmu wielkie wyzwanie energetyczne. Co to znaczy? Jakie ma przełożenie na kwestię tego, co powinno znaleźć się w jadłospisie chorego?

Tak, to prawda proces gojenia się ran to dla organizmu wielki wysiłek, ale nie chodzi tu wyłącznie o posiłki energetyczne, lecz bardziej wysokobiałkowe, białko również daje energię. Dieta chorego z odleżynami, powinna być przede wszystkim urozmaicona, bogata w warzywa, owoce, produkty zawierające białko zwierzęce, tj.: mięso, drób, ryby, mleko, jaja, sery. Ważne, aby z posiłkami podawać około 2 litrów płynów dziennie. Osoby starsze, a zwłaszcza leżące nagminnie ograniczają przyjmowanie płynów, co jest rzeczą niedopuszczalną, ponieważ odwodnienie destabilizuje ogólny stan zdrowia i powoduje powstawanie odleżyn.

 

Czy posiłek bardziej energetyczny to posiłek większy?

Na pewno powinien być bogaty w wyżej wymienione składniki odżywcze. A jego wielkość? No cóż, niektórzy twierdzą, że jej określenie to: „tyle, ile mieści się w garści”.

 

Chorym z odleżynami zaleca się dietę wysokobiałkową. W jaki sposób przyczynia się ona do procesu zdrowienia?

Dieta osób z odleżynami powinna zawierać odpowiednią ilość białka w celu dostarczenia budulca do regeneracji uszkodzonych tkanek. Dlatego ten składnik pokarmowy jest tak bardzo ważny. Często się zdarza, że stan fizyczny chorego, a szczególnie problemy z jedzeniem, prowadzi do niedoborów tego ważnego składnika odżywczego. A zatem osoby te wymagają zastosowania specjalistycznych produktów odżywczych. Produkty te mogą stanowić uzupełnienie diety lub być jedynym źródłem pożywienia. Takie rozwiązanie daje pewność, że dostarczamy choremu wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach, co jest trudne do osiągnięcia, jeśli posiłki przygotowywane są w sposób tradycyjny. Polecam preparat białkowy w postaci proszku dla chorych wymagających zwiększonego zapotrzebowania na białko - Fresubin Proterin Powder firmy Fresenius Kabi. Posiada naturalny smak, jest łatwo rozpuszczalny w potrawach. Należy go stosować wyłącznie jako dodatek do potraw. Polecam również preparat do picia przeznaczony do leczenia dietetycznego w leczeniu ran trudno gojących się o nazwie Fresubin Protein Energy Drink. Jest wiele innych dostępnych w aptekach tego rodzaju preparatów, które wspomagają zwykłą dietę i są dostępne bez recepty.

W kwestiach indywidualnego uzupełnienia diety w odniesieniu do aktualnego stanu zdrowia chorego chętnie udzielę porad Czytelnikom „Echa Katolickiego” - zapraszam do kontaktu poprzez stronę www.naukapielegnowania.com.

 

Jakie witaminy i mikroelementy trzeba dostarczać choremu?

Powiem przewrotnie: wszystkie. Jednak w etiologii odleżyn istotne znaczenie oprócz niedoborów białka mają również niedobory witamin, zwłaszcza witaminy A, witamin z grupy B i witaminy C, a także makro- i mikroelementów, głównie żelaza (Fe) i cynku (Zn).

 

W jakiej postaci je podawać?

Osobiście polecam preparaty odżywcze z argininą, cynkiem, antyoksydantami przyśpieszającymi gojenie się odleżyn i ran przewlekłych. Są one dostępne w aptekach czy sklepach medycznych. Czas trwania terapii takimi produktami odżywczymi to minimum 14 dni. Wskazane jest ich dłuższe stosowanie - do 30 dni, a jeśli trzeba, to jeszcze dłużej.

 

Czy ma tutaj znaczenie wielkość posiłków, ich częstotliwość, odstępy między nimi?

Wielkość i częstość spożywania posiłków ma duże znaczenie. Posiłki muszą być spożywane o regularnych porach, co najmniej cztery, pięć razy w ciągu dnia. Dieta powinna uwzględniać przyzwyczajenia i upodobania chorego, ale proszę pamiętać, że zawsze można ją wzbogacić wyżej wspomnianymi preparatami.

 

Jakich produktów stanowczo unikamy na talerzu chorego?

Bezwzględnie należy ograniczyć spożycie następujących produktów: tłuste mięsa - podroby, hamburgery, tłuste wędliny - boczek, salami, parówki, pasztety, mortadela, tłuste kiełbasy, konserwy, tłuszcze - masło, smalec, słonina, margaryna, tłuszcz spod pieczeni, pełnotłuste mleko, śmietana, mleko skondensowane, tłuste sery, jaja (nie więcej niż dwa na tydzień), ciasta, torty, frytki, chipsy.

 

Nasz chory ma ochotę na czekoladę, gazowany napój, odrobinę bigosu… Istnieje jakaś pośrednia droga między rygoryzmem żywieniowym i zaspokojeniem smaku chorego na produkty uznawane za niesprzyjające zdrowiu, których jedzenie sprawi mu po prostu przyjemność?

Jak najbardziej od czasu do czasu można zaspokoić smaki chorego. W procesie zdrowienia ważna jest też kondycja psychiczna pacjenta, a zupełne wyeliminowanie ulubionych potraw na pewno nie wpłynie korzystnie na poziom jego zadowolenia. Ale - uwaga! - przed takim dogadzaniem swoim upodobaniom kulinarnym przestrzegam osoby chore na cukrzycę, ponieważ produkty takie wpływają na wahanie poziomu cukru, co zaburza stan równowagi w organizmie, o czym wspominałam już wcześniej.

 

Dziękuję za rozmowę.

LA

Powrót

Aktualności

Więcej artykułów z tej kategorii »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FOTOGALERIA

Z wizytą na wykopkach


W ramach inicjatywy lokalnej mieszkanki Zahorowa przedstawiły obrzęd kopania ziemniaków. Opracowały fabułę i podzieliły się rolami. Zadbały także o stosowne stroje i rekwizyty. Rolę gospodyni odegrała Halina Patrejko. W wykopkach pomagały jej kumy i sąsiadki. Podczas pracy był czas na plotki, a zwieńczeniem dnia stał się wspólny posiłek przygotowany przez gospodynię… [fot. GCKIS PISZCZAC]

FOTOGALERIA

Z modlitwą do granic


W inicjatywę „Różaniec do Granic” na terenie naszej diecezji włączyło się ok. 30 tys. wiernych. Największe oblężenie przeżywały Kodeń i Pratulin. Wraz nami modlili się mieszkańcy Warszawy, Lublina, Świdnika, Łodzi, Radomia itp. Spotkania modlitewne organizowane były także w poszczególnych parafiach diecezji. Wszyscy podkreślali, że tego dnia warto było być razem, a niektórzy sugerowali nawet, by taką akcję organizować co roku…

PATRONAT "ECHO"


„Dwie korony” - w kinach od 13 października!
„Dwie korony” - najnowszy film w reżyserii Michała Kondrata - ukazuje nieznane dotąd powszechnie fakty z życia o. Maksymiliana Kolbego.
więcej »
Historia skarbnicą mądrości - konkurs
W związku z przygotowaniami do jubileuszu 200-lecia diecezji siedleckiej, który obchodzić będziemy w 2018 r., Wydział Nauczania Katechetycznego Kurii Diecezjalnej Siedleckiej organizuje konkursy adresowane do uczniów szkół ponadgimnazjalnych oraz gimnazjów.
więcej »
Przed i za kamerą
24 października w sali kina „Merkury” w Białej Podlaskiej odbędzie się VI Festiwal Filmowy Twórczości Osób Niepełnosprawnych. Organizatorem imprezy jest Caritas Diecezji Siedleckiej.
więcej »
Tablica pamiątkowa
3 grudnia w Siedlcach odbędzie się uroczyste odsłonięcie pamiątkowej tablicy dedykowanej marszałkowi Józefowi Piłsudskiemu z okazji 150 rocznicy jego urodzin.
więcej »
Biesiada Podlasko-Mazowiecka
21 października w Mordach rozstrzygnięty zostanie konkurs kulinarny pt. Biesiada Podlasko-Mazowiecka. Uczestnicy będą rywalizować w siedmiu kategoriach.
więcej »
Szczyt gospodarczy
Nowoczesna gospodarka narodowa ukierunkowana na stabilny i zrównoważony rozwój Polski to kluczowy temat Ogólnopolskiego Szczytu Gospodarczego 2017, który odbędzie się w dniach 19-20 października w Uniwersytecie Przyrodniczo-Humanistycznym w Siedlcach.
więcej »
Cantate Deo
24 października w Katolickiej Szkole Podstawowej im. bł. ks. Jerzego Popiełuszki w Siedlcach odbędzie się II Międzyszkolny Konkurs Piosenki Religijnej „Cantate Deo 2017”.
więcej »
 

POLECAMY


Uwielbienie 24/7
Konferencja 24/7 Serce Dawida - będę Wam Ojcem to przestrzeń modlitwy uwielbienia, słuchania słowa Bożego i poruszających świadectw.
więcej »
Sielsko, anielsko jest w niebie
Dlaczego anielska cierpliwość nie ma granic? Czy w siódmym niebie jest o niebo lepiej niż w niebie? Odpowiedzi na te i inne pytania dostarcza niewielka, pięknie ilustrowana książka autorstwa s. Ines Krawczyk z zakonu Misjonarek Chrystusa Króla.
więcej »
„Teraz i w godzinę śmierci” - czyli o największej broni chrześcijanina
Wbijający w fotel dokument. Jego autorzy nie zawahali się pojechać do najbardziej niebezpiecznych regionów, by pokazać, jak działa moc Boga przez Maryję.
więcej »
Ostatni Buntownik 1865, czyli rzecz o ks. Stanisławie Brzósce
Wpisując się w przygotowania do jubileuszu 200-lecia diecezji, alumni trzeciego roku Wyższego Seminarium Duchownego Diecezji Siedleckiej przygotowali sztukę.
więcej »
Król wszechświatów
„Wszystko poddane jest” to drugi singiel promujący nowy album Mate.O/TU „Król wszechświatów”.
więcej »
 

SONDA

 

Handel w niedzielę - za czy przeciw?

dzień święty należy święcić, dlatego jestem za zamknięciem sklepów;

staram się nie robić zakupów w niedzielę, uszanować jej świąteczny charakter;

szkoda mi pracowników sklepów, zmuszanych tego dnia do pracy;

weekend w moim przypadku to jedyna szansa na zrobienie zakupów;

na zakupy dobry jest każdy inny dzień; niedziela to czas dla rodziny.



LITURGIA SŁOWA


Wtorek
Czytania:
Rz 1,16-25; Ps 19,2-5
Ewangelia:
Łk 11,37-41

Czytania na dzień dzisiejszy - www.mateusz.pl

PROMOCJA

 

 
statystyka

NASI PARTNERZY

Copyright 2008 Echo Katolickie

Realizacja KREATOR