16 listopada 2018 r. Imieniny obchodzą: Maria, Edmund, Marek

Pogoda: Siedlce

Numer 46
15-21 listopada 2018r.

menu

NEWS

Jak świętowaliśmy 11 listopada? Przegląd relacji w bieżącym wydaniu ECHA!

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie
Dodatek Echo Leśne

Rozmaitości

 
 

Zdrowie

5 lipca 2017 r.

Dieta, która „leczy” odleżyny”


fot. ARCHIWUM

Rozmowa z dr Ewą Czeczelewską, prodziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu w Collegium Mazovia Innowacyjnej Szkoły Wyższej w Siedlcach, specjalistą pielęgniarstwa onkologicznego.

Dostrzegam dużo nieprawidłowości w żywieniu osób przewlekle chorych, które prowadzą najczęściej do niedoborów żywieniowych, zwłaszcza niedoborów białka i żelaza. Na stabilizację stanu zdrowia oprócz prawidłowego żywienia ma także wpływ uregulowanie poziomów cukru, uregulowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz uregulowanie wypróżnień, ale nie Laktulozą, tylko innymi metodami, np. piciem ciepłej wody z suszonymi śliwkami lub spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej (chia), dostępnej w sklepach spożywczych na stoiskach ze zdrową żywnością.

Poprzedni wywiad poświęcony pielęgnacji osób chorych (22 nr „Echa Katolickiego”) koncentrował uwagę na pielęgnacji odleżyn. Mówiąc o czynnikach sprzyjających ich powstawaniu, zaznaczyła Pani również wpływ czynników wewnętrznych. Jaką rolę w profilaktyce odleżyn odgrywa dieta? Czy opiekunowie mają świadomość tego?

Bardzo duża część osób opiekujących się chorymi z odleżynami lub ranami przewlekłymi nie jest świadoma roli diety w leczeniu odleżyn lub zapobieganiu im. Dlatego warto poruszyć to zagadnienie w odrębnym wywiadzie, aby uświadomić opiekunom, jak ważne w rozpoczęciu leczenia ran w warunkach domowych jest ustabilizowanie ogólnego stanu zdrowia osoby chorej (tzw. czynników wewnętrznych), oczywiście na tyle, na ile jest to możliwe. Jednym z najważniejszych czynników stabilizujących ten stan jest właśnie dobrze dobrana dieta.

Dostrzegam dużo nieprawidłowości w żywieniu osób przewlekle chorych, które prowadzą najczęściej do niedoborów żywieniowych, zwłaszcza niedoborów białka i żelaza. Na stabilizację stanu zdrowia oprócz prawidłowego żywienia ma także wpływ uregulowanie poziomów cukru, uregulowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz uregulowanie wypróżnień, ale nie Laktulozą, tylko innymi metodami, np. piciem ciepłej wody z suszonymi śliwkami lub spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej (chia), dostępnej w sklepach spożywczych na stoiskach ze zdrową żywnością.

 

W ulotkach informacyjnych zawierających wskazówki dla opiekunów osób z odleżynami można znaleźć informację, że proces gojenia ran to dla organizmu wielkie wyzwanie energetyczne. Co to znaczy? Jakie ma przełożenie na kwestię tego, co powinno znaleźć się w jadłospisie chorego?

Tak, to prawda proces gojenia się ran to dla organizmu wielki wysiłek, ale nie chodzi tu wyłącznie o posiłki energetyczne, lecz bardziej wysokobiałkowe, białko również daje energię. Dieta chorego z odleżynami, powinna być przede wszystkim urozmaicona, bogata w warzywa, owoce, produkty zawierające białko zwierzęce, tj.: mięso, drób, ryby, mleko, jaja, sery. Ważne, aby z posiłkami podawać około 2 litrów płynów dziennie. Osoby starsze, a zwłaszcza leżące nagminnie ograniczają przyjmowanie płynów, co jest rzeczą niedopuszczalną, ponieważ odwodnienie destabilizuje ogólny stan zdrowia i powoduje powstawanie odleżyn.

 

Czy posiłek bardziej energetyczny to posiłek większy?

Na pewno powinien być bogaty w wyżej wymienione składniki odżywcze. A jego wielkość? No cóż, niektórzy twierdzą, że jej określenie to: „tyle, ile mieści się w garści”.

 

Chorym z odleżynami zaleca się dietę wysokobiałkową. W jaki sposób przyczynia się ona do procesu zdrowienia?

Dieta osób z odleżynami powinna zawierać odpowiednią ilość białka w celu dostarczenia budulca do regeneracji uszkodzonych tkanek. Dlatego ten składnik pokarmowy jest tak bardzo ważny. Często się zdarza, że stan fizyczny chorego, a szczególnie problemy z jedzeniem, prowadzi do niedoborów tego ważnego składnika odżywczego. A zatem osoby te wymagają zastosowania specjalistycznych produktów odżywczych. Produkty te mogą stanowić uzupełnienie diety lub być jedynym źródłem pożywienia. Takie rozwiązanie daje pewność, że dostarczamy choremu wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach, co jest trudne do osiągnięcia, jeśli posiłki przygotowywane są w sposób tradycyjny. Polecam preparat białkowy w postaci proszku dla chorych wymagających zwiększonego zapotrzebowania na białko - Fresubin Proterin Powder firmy Fresenius Kabi. Posiada naturalny smak, jest łatwo rozpuszczalny w potrawach. Należy go stosować wyłącznie jako dodatek do potraw. Polecam również preparat do picia przeznaczony do leczenia dietetycznego w leczeniu ran trudno gojących się o nazwie Fresubin Protein Energy Drink. Jest wiele innych dostępnych w aptekach tego rodzaju preparatów, które wspomagają zwykłą dietę i są dostępne bez recepty.

W kwestiach indywidualnego uzupełnienia diety w odniesieniu do aktualnego stanu zdrowia chorego chętnie udzielę porad Czytelnikom „Echa Katolickiego” - zapraszam do kontaktu poprzez stronę www.naukapielegnowania.com.

 

Jakie witaminy i mikroelementy trzeba dostarczać choremu?

Powiem przewrotnie: wszystkie. Jednak w etiologii odleżyn istotne znaczenie oprócz niedoborów białka mają również niedobory witamin, zwłaszcza witaminy A, witamin z grupy B i witaminy C, a także makro- i mikroelementów, głównie żelaza (Fe) i cynku (Zn).

 

W jakiej postaci je podawać?

Osobiście polecam preparaty odżywcze z argininą, cynkiem, antyoksydantami przyśpieszającymi gojenie się odleżyn i ran przewlekłych. Są one dostępne w aptekach czy sklepach medycznych. Czas trwania terapii takimi produktami odżywczymi to minimum 14 dni. Wskazane jest ich dłuższe stosowanie - do 30 dni, a jeśli trzeba, to jeszcze dłużej.

 

Czy ma tutaj znaczenie wielkość posiłków, ich częstotliwość, odstępy między nimi?

Wielkość i częstość spożywania posiłków ma duże znaczenie. Posiłki muszą być spożywane o regularnych porach, co najmniej cztery, pięć razy w ciągu dnia. Dieta powinna uwzględniać przyzwyczajenia i upodobania chorego, ale proszę pamiętać, że zawsze można ją wzbogacić wyżej wspomnianymi preparatami.

 

Jakich produktów stanowczo unikamy na talerzu chorego?

Bezwzględnie należy ograniczyć spożycie następujących produktów: tłuste mięsa - podroby, hamburgery, tłuste wędliny - boczek, salami, parówki, pasztety, mortadela, tłuste kiełbasy, konserwy, tłuszcze - masło, smalec, słonina, margaryna, tłuszcz spod pieczeni, pełnotłuste mleko, śmietana, mleko skondensowane, tłuste sery, jaja (nie więcej niż dwa na tydzień), ciasta, torty, frytki, chipsy.

 

Nasz chory ma ochotę na czekoladę, gazowany napój, odrobinę bigosu… Istnieje jakaś pośrednia droga między rygoryzmem żywieniowym i zaspokojeniem smaku chorego na produkty uznawane za niesprzyjające zdrowiu, których jedzenie sprawi mu po prostu przyjemność?

Jak najbardziej od czasu do czasu można zaspokoić smaki chorego. W procesie zdrowienia ważna jest też kondycja psychiczna pacjenta, a zupełne wyeliminowanie ulubionych potraw na pewno nie wpłynie korzystnie na poziom jego zadowolenia. Ale - uwaga! - przed takim dogadzaniem swoim upodobaniom kulinarnym przestrzegam osoby chore na cukrzycę, ponieważ produkty takie wpływają na wahanie poziomu cukru, co zaburza stan równowagi w organizmie, o czym wspominałam już wcześniej.

 

Dziękuję za rozmowę.

LA

Powrót

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie
Dodatek Echo Leśne

Aktualności

Więcej artykułów z tej kategorii »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FOTOGALERIA

Wolność tańcem malowana


„Polskie DNA - wolność tańcem malowana” - widowisko muzyczne Alternatywnego Teatru Tańca LUZ - zainaugurowało cykl wydarzeń wpisujących się w obchody 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Muzyczny spektakl został wystawiony w sali „Podlasie” Miejskiego Ośrodka Kultury w Siedlcach 8 listopada. Chętnie będą mogli obejrzeć go także 11 i 27 listopad. [fot. Jarosław Grudziński]

FOTOGALERIA

100 lat Niepodległej


Siedleckie uroczystości z okazji 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości zainaugurowała Msza św. w intencji ojczyzny sprawowana w kościele pw. św. Józefa. Uczestniczyli w niej mieszkańcy miasta, organizacje społeczne, szkoły, służby mundurowe i samorządowcy. Po zakończeniu Eucharystii uroczyście odsłonięto i poświęcono tablicę upamiętniającą 100-lecie odzyskania niepodległości. Jest ona umiejscowiona na obelisku, który powstał staraniem wszystkich siedleckich parafii. Następnie uczestnicy uroczystości przeszli pod pomnik Wolności, gdzie miał miejsce dalszy ciąg jubileuszowych obchodów. [fot. Witold Bobryk]

PATRONAT "ECHO"


Rok o. Pio
Dwa okrągłe jubileusze: 100 lat od otrzymania stygmatów i 50 lat od przejścia do domu Ojca - ten rok z pewnością będzie należał do św. o. Pio.
więcej »
Przed Orszakiem św. Mikołaja
„Aby podobać się Bogu i ludziom - św. Mikołaj i św. Stanisław Kostka w oczach dzieci i młodzieży” - to hasło ogólnopolskiego konkursu literacko-plastycznego ogłoszonego przez parafię pw. św. Mikołaja w Lublinie.
więcej »
 

POLECAMY


Otwórz się na cud uzdrowienia
Współczesny świat różni się od tego, któremu stawiał czoło za czasów swojego ziemskiego życia Jezus. Osiągnęliśmy ogromne postępy w dziedzinie medycyny, psychologii oraz opieki zdrowotnej. Jednak zdobycze te nie pozwoliły rozwiązać wszystkich problemów, z jakimi borykają się ludzie.
więcej »
Na tak!
Brak właściwych granic ochronnych w życiu każdego to poważny problem, a ból spowodowany agresją ze strony innych jest ogromny.
więcej »
Rekolekcje dla małżeństw
W dniach 16-18 listopada w diecezjalnym domu rekolekcyjnym w Siedlanowie odbędą się rekolekcje dla małżeństw ph. Świętość w codziennym życiu.
więcej »
Przegląd Teatrów Obrzędowych
17 listopada, o 10.00, w sali teatralnej Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Mordach odbędzie się II Regionalny Przegląd Teatrów Obrzędowych.
więcej »
To ty, szare Podlasie, rodzona ma kraino
Świętując jubileusz odzyskania przez Polskę niepodległości, warto skupić uwagę na tym, co działo się sto lat temu w miejscu, gdzie dzisiaj żyjemy. Książka „Tak rodziła się Niepodległość. Południowe Podlasie 1918” odsłania przed czytelnikiem panoramę wydarzeń sprzed wieku.
więcej »
 

SONDA

 

Światowy Dzień Ubogich jest okazją do...

pomocy potrzebujących

uświadomienia sobie, że bieda ma różne twarze

lekcją dzielenia się z drugim człowiekiem

przypomnienie, że miłosierdzie można czynić gestem i słowem

naukę, że czasem mniej znaczy więcej



LITURGIA SŁOWA


Piątek
Czytania:
;
Ewangelia:


Czytania na dzień dzisiejszy - www.mateusz.pl

PROMOCJA

 

 
statystyka

NASI PARTNERZY

Copyright 2008 Echo Katolickie

Realizacja KREATOR