20 sierpnia 2018 r. Imieniny obchodzą: Sabina, Sobiesław, Bernard

Pogoda: Siedlce

Numer 33
16-22 sierpnia 2018r.

menu

NEWS

Centrum przesiadkowe w Siedlcach - od września! Szczegóły w bieżącym wydaniu naszego tygodnika.

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie

Rozmaitości

 
 

Zdrowie

20 września 2017 r.

Chorują dzieci źle odżywiane


fot. PIXABAY.COM

Rozmowa z Anetą Borutą, laryngologiem

Okres jesienno-zimowy każdemu lekarzowi kojarzy się ze znacznym „skokiem” infekcji. Proponuję, by przygotowując posiłki, stosować produkty, które rozgrzewają organizm od środka. Należą do nich bez wątpienia kasze, szczególnie jaglana, sok malinowy i z czarnego bzu, rosół, przyprawy - takie jak cynamon, kardamon, imbir, kurkuma. Dzięki nim zwiększa się zenergizowanie organizmu, co w zderzeniu z infekcją przygotowuje go do jej zwalczania.

Jesienią zwykle wydłużają się kolejki do laryngologów. Jakiego rodzaju schorzenia dominują u Pani najmłodszych pacjentów?

Dominują przerosty trzeciego migdałka i przerosty migdałków podniebiennych, nawracające zapalenia uszu, przewlekłe wysiękowe zapalenia uszu oraz będące ich efektem: niedosłuch albo wada wymowy. Często występują też zapalenia zatok przynosowych, gardła i krtani.

 

Czy obserwuje Pani, że zmienia się spektrum chorób?

Pracuję jako laryngolog już prawie 20 lat. Muszę przyznać, że problemy laryngologiczne dotykają coraz młodsze dzieci. Jeśli chodzi o przerosty migdałka gardłowego, to obecnie występują one już u dzieci około pierwszego, drugiego roku życia, co kiedyś było nie do pomyślenia, ponieważ stwierdzaliśmy je najczęściej u dzieci w okresie przedszkolnym. W porównaniu do sytuacji sprzed 10-15 lat bardzo nasiliło się również występowanie wysiękowego zapalenia uszu. Nie dość, że chorują na nie coraz młodsze dzieci, to często stan schorzenia jest tak poważny, że wymaga leczenia szpitalnego, nierzadko nawet operacji. Częściej też dochodzi do przewlekającego się kataru lub kaszlu.

 

Gdzie upatrywać podłoża tych chorób?

Zwykle mają one związek z nawracającymi infekcjami górnych dróg oddechowych, z alergiami, z występowaniem zakażeń pasożytniczych, a także z nieprawidłowym odżywianiem - zbyt dużą ilością zjadanych słodyczy, produktów przetworzonych, zawierających konserwanty.

 

Jakie przełożenie ma na nawracające infekcje dróg oddechowych to, co dajemy dzieciom np. na śniadanie?

Dieta ma - moim zdaniem - kolosalne znaczenie. Zdrowiu bardzo szkodzą produkty wysoko przetworzone i wysoko słodzone. Dzieci spożywają zbyt duże ilości serków i jogurtów. Mleko czy twaróg - jako produkty bardziej naturalne - nie mają takiego wpływu na infekcje, ale ilość konserwantów dodawanych do przetworzonego nabiału wpływa na zachorowania: przerosty migdałków gardłowych czy wysiękowe zapalenie uszu. Dodam, że nabiał w ogóle ma właściwości zaśluzowujące organizm - jelita nie radzą sobie z tą ilością śluzu, w związku z czym gromadzi się on w innym miejscu. U dzieci najczęściej wysięk pojawia się w uszach, w zatokach, doprowadza do przerostu migdałków.

Gotowe produkty ładnie wyglądają w opakowaniach, są pięknie zareklamowane, bardzo smakują najmłodszym, tylko że nie są zdrowe. Dzieci źle odżywiane - chorują. Niemal regułą jest, że dzieci, które trafiają do mojego gabinetu, spożywają bardzo mało kasz, za to objadają się np. słodyczami.

 

Czy to znaczy, że rodzice nie są świadomi, co jest zdrowe, a co nie?

Wydaje mi się, że to często efekt obfitości tego, co mają do wyboru na sklepowej półce. Może trochę uogólniam, ale produkty, które nie powinny tak często pojawiać się na stole, są łatwo dostępne i łatwe w przygotowaniu, np. chrupki wystarczy zalać mlekiem. Rodzicom brakuje na wszystko czasu, więc mając pod ręką taki szybki posiłek, chętnie z tego korzystają: nasi milusińscy uwielbiają chrupki? dajmy im chrupki! Pamiętać jednak trzeba, że jedzenie ich działa jak narkotyk, ponieważ cukier uzależnia. Dzieci, które spożywają dużo nabiału i cukru, nie mają ochoty na inne żywienie. To z kolei wiąże się z występowaniem infekcji, alergii, a w wieku starszym - zapadalnością na choroby nowotworowe, cukrzycę, nadciśnienie czy skutkuje wysokim poziomem cholesterolu.

 

Czasami można odnieść wrażenie, że w zakresie żywienia edukują nas reklamy telewizyjne. Skąd czerpać tę dobrą wiedzę?

Mnie - jako lekarzowi, ale też mamie - pomogły kursy żywieniowe, dzięki którym poznałam dietę przeciwalergiczną, przeciwzapalną i przeciwnowotworową Barbary i Janusza Piciów, dietę Ewy Dąbrowskiej, post Daniela, leczenie według św. Hildegardy. Czy pochodząca z naszego terenu Stefania Korżawska, przypominająca, że najzdrowsze produkty to te, które rosną w naszym otoczeniu i są tanie w stosowaniu. Myślę, że w tych propozycjach można odnaleźć dużo wskazówek.

 

Jakie produkty winniśmy uwzględniać, planując posiłki naszych dzieci - by nie zapadały tak łatwo na infekcje?

Ograniczenie produktów wysoko przetworzonych wymaga wysiłku, ale jest skuteczne. Moje dzieci przestały chorować, od kiedy ograniczyłam nabiał i słodycze - na korzyść kasz: jaglanej, gryczanej, ryżu naturalnego, owoców, warzyw. Warto sięgać do prostej mądrości naszych mam i babć. W ich kuchni nie brakowało czosnku, cebuli, natki pietruszki, chrzanu. Podawały je bliskim, kierując się intuicją. Dzisiaj wiele osób nie wie, że mają silne właściwości bakteriobójcze i działają jak antybiotyk.

 

Czy informacje nt. rangi żywienia można znaleźć np. w literaturze medycznej?

Nawet podczas konferencji dla lekarzy oficjalnie mówi się o takim zwrocie. Podczas szkoleń zwraca się nam uwagę na to, żeby antybiotyku nie podawać od razu i zastępować je produktami roślinnymi. Wymusza to zresztą na nas problem z antybiotykami. Nie działają one tak jak kiedyś - wzrasta oporność na nie, w związku z czym mamy w tej chwili mały zakres tych leków. Trzeba dobierać je bardzo uważnie, z dużą ostrożnością. Wraz z opornością wzrasta ilość infekcji, z którymi antybiotyki sobie nie radzą. Bakterie zaczęły się uodparniać na antybiotyki, są bardziej zjadliwe. Skutki tego są szczególnie groźne w przypadku małych dzieci i osób starszych - kiedy osłabiona jest odporność, dochodzi do zakażeń, które coraz trudniej wyleczyć.

 

Przed nami czas chłodów, mgieł i szarug. Jak przy pomocy naturalnych produktów możemy przygotować nasze organizmy, by nie poddały się w zetknięciu z przejawami jesieni?

Okres jesienno-zimowy każdemu lekarzowi kojarzy się ze znacznym „skokiem” infekcji. Proponuję, by przygotowując posiłki, stosować produkty, które rozgrzewają organizm od środka. Należą do nich bez wątpienia kasze, szczególnie jaglana, sok malinowy i z czarnego bzu, rosół, przyprawy - takie jak cynamon, kardamon, imbir, kurkuma. Dzięki nim zwiększa się zenergizowanie organizmu, co w zderzeniu z infekcją przygotowuje go do jej zwalczania. Wykluczyć natomiast trzeba - albo znacznie ograniczyć - wszystkie produkty, które wychładzają organizm, tj. te, które najbardziej smakują nam latem: nabiał, zimną wodę, lody, herbatę, szczególnie zieloną.

 

Dziękuję za rozmowę.

LA

Powrót

Aktualności

Więcej artykułów z tej kategorii »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FOTOGALERIA

Wprowadzenie relikwii św. Jana Pawła II


W czwartek 26 lipca parafia św. Anny w Wohyniu przeżywała odpust parafialny, podczas którego wprowadzono do kościoła relikwie św. Jana Pawła II. Eucharystii przewodniczył i homilię wygłosił kard. Stanisław Dziwisz.(Fot. Adam Tokarski)

FOTOGALERIA

Na pątniczym szlaku


Obdarowani Duchem Świętym - z tym hasłem idą do Matki, by dziękować, przepraszać, prosić i uczyć się od Maryi zaufania Bogu. 38 Piesza Pielgrzymka Podlaska na Jasną Górę wyruszyła! (Fot. Joanna Szubstarska, Iza Chajkaluk)

PATRONAT "ECHO"


Rok o. Pio
Dwa okrągłe jubileusze: 100 lat od otrzymania stygmatów i 50 lat od przejścia do domu Ojca - ten rok z pewnością będzie należał do św. o. Pio.
więcej »
Hosanna Festival
Chcesz spędzić rewelacyjnie ostatni weekend wakacji? Mamy coś dla Ciebie! Dwa dni wypełnione brzmieniem muzyki z przesłaniem, radością i tańcem razem ze wspaniałymi ludźmi, dla których Chrystus jest Drogą, Prawdą i Życiem! A może jesteś uzdolniony muzycznie: grasz lub śpiewasz?
więcej »
OSG 2018
Europejskie Centrum Biznesu oraz Prezydent Miasta Siedlce, mają zaszczyt i przyjemność zaprosić do udziału w IV edycji Ogólnopolskiego Szczytu Gospodarczego OSG 2018.
więcej »
Złota jesień
19 sierpnia w Suchożebrach już po raz 11 odbędzie się festyn rodzinny „Złota jesień” połączony z Gminnymi Dożynkami.
więcej »
Święto plonów
19 sierpnia w Mokobodach odbędą się Gminne Dożynki na terenach zielonych za kościołem. Podczas dożynek na scenie wystąpi Andrzej Rybiński oraz gwiazda wieczoru - zespół Basta, a także zespół Skolim i dzieci z jednostek oświatowych.
więcej »
Dożynki parafialne
26 sierpnia, po raz piąty parafia pw. św. Bartłomieja w Grębkowie zaprasza na Dożynkowy Festyn Parafialny.
więcej »
Dożynki gminne
26 sierpnia w Rzeczycy odbędą się Gminne Dożynki w gminie Międzyrzec Podlaski. Po Mszy św. o 13.00 nastąpi oficjalne otwarcie dożynek na placu przy remizie OSP.
więcej »
Powiatowe święto plonów
26 sierpnia w Wodyniach odbędą się Dożynki Powiatu Siedleckiego. Oficjalne otwarcie i ceremonia dzielenia chleba odbędą się o 13.15, a poprzedzone będą uroczystą Mszą św.
więcej »
Dni Ryk i gminne dożynki
Główną atrakcją Dni Ryk 2018 będzie zespół Zakopower. Doroczne święto miasta poprzedzi obchody gminnych dożynek.
więcej »
Wrota wolności
W niedzielę 9 września, o 13.00, na terenie przy prochowni w Kobylanach odbędzie się VI Letni Festiwal Biegów WROTA WOLNOŚCI.
więcej »
Dni z Doradztwem Rolniczym
W dniach 1-2 września na terenach Agencji Rozwoju Miasta w Siedlcach odbędą się XXV Jubileuszowe Międzynarodowe Dni z Doradztwem Rolniczym połączone z XIV Regionalną Wystawą Zwierząt Hodowlanych.
więcej »
 

POLECAMY


Drzwi do Bożej prawdy
Jeśli nasze próby lektury Pisma Świętego kończyły się niepowodzeniem, możemy zacząć w inny sposób. Autorzy „Biblii opowiedzianej” postanowili swoimi słowami zrelacjonować tę trudną księgę.
więcej »
Piękno uwiecznione
Zwiedzenie wiecznego miasta to pragnienie wielu osób. Tym, dla których pozostaje w sferze marzeń, polecamy albumy w szczególny sposób przybliżające piękno i majestat Watykanu.
więcej »
 

SONDA

 

100 dni abstynencji na 100-lecie niepodległości

Propozycja polskich biskupów pięknie wpisuje się w obchody odzyskania niepodległości.

Obawiam się, że to zadanie, które przerośnie Polaków.

Jeśli ktoś podejmuje abstynencję w konkretnej intencji, wytrzyma 100 dni bez alkoholu.

Nie podejmuję takich zobowiązań, bo nie piję.



LITURGIA SŁOWA


Poniedziałek XX tygodnia okresu zwykłego
Czytania:
Ez 24, 15-24; Pwt 32, 18-19. 20. 21 ;
Mt 19, 16-22

Ewangelia:
Mt 19, 16-22

Czytania na dzień dzisiejszy - www.mateusz.pl

PROMOCJA

 

 
statystyka

NASI PARTNERZY

Copyright 2008 Echo Katolickie

Realizacja KREATOR