19 czerwca 2018 r. Imieniny obchodzą: Gerwazy, Protazy, Julianna

Pogoda: Siedlce

Numer 24
14-20 czerwca 2018r.

menu

NEWS

W numerze relacja z uroczystości jubileuszowych 200-lecia diecezji siedleckiej.

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie

Rozmaitości

 
 

Zdrowie

7 marca 2018 r.

Jagła na zdrowie


fot. PIXABAY.COM

Czy „terapia” z wykorzystaniem kaszy jaglanej może okazać się pomocna w rozwiązywaniu problemów zdrowotnych? Beata Mońka, specjalista ds. żywienia, przyznaje, iż w swojej praktyce dietę jaglaną stosuje od ponad 25 lat, a pacjentom - w zależności od stanu zdrowia - poleca ją w dwóch wariantach…

Wyjaśnienie, w jakim stopniu dieta na bazie kaszy może okazać się skutecznym antidotum na wiele nękających nas dolegliwości, dietetyk poprzedza uwagą, że samopoczucie mówi nieraz więcej na temat zdrowia niż wyniki badań. - Jeśli rano czujesz się niewyspany, masz nieprzyjemny zapach z ust, nie jadasz śniadań, bo nie masz apetytu, jesteś ciągle zmęczony, potrzebujesz kawy, często i z chęcią sięgasz po słodycze, łatwo się przeziębiasz, występują u ciebie problemy z krążeniem, masz nadwagę i nie możesz schudnąć, cierpisz na kandydozę, tj. drożdżycę, czy inne dolegliwości zdrowotne, to znaczy, że czas uporządkować swój styl życia!

Pora na zmianę nieprawidłowych nawyków żywieniowych, oczyszczenie i regenerację organizmu. Innymi słowy: czas na detoks - sygnalizuje dietetyczka.

 

Wzmacnia serce i odporność

Dieta jaglana - jak tłumaczy B. Mońka - sprawdza się w naszym klimacie z wielu powodów. - Po pierwsze: ma właściwości rozgrzewające i alkalizujące. Po drugie: w trakcie jej stosowania nie odczuwa się głodu. Po trzecie: towarzyszące diecie tzw. kryzysy ozdrowieńcze przebiegają łagodnie bądź nie występują wcale - zaznacza. Specjalistka ds. żywienia zwraca przy tym uwagę, iż „terapia” kaszą jaglaną może być stosowana o każdej porze roku oraz w miarę potrzeb, np. po świętach, czy zamiast antybiotykoterapii. - Jagła pomaga przy zaburzeniach trawiennych i nie tylko… Ma działanie superoczyszczające, alkalizujące, regenerujące i wzmacniające odporność. Jest zatem dietą leczniczą i profilaktyczną - uściśla.

W nawiązaniu do wieloletniej praktyki dietetyczka tłumaczy, iż jagłę wykorzystuje w sposób szczególny przy leczeniu defektu odporności, przejawiającego się m.in.: alergią, częstym katarem, kaszlem, przeziębieniami, zapaleniem płuc, atopowym zapaleniem skóry, dolegliwościami jelitowymi, grzybicą. Wspomniana dieta pomaga też przy leczeniu chorób układu krążenia. - Stosowana profilaktycznie wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Zapobiega również powstawaniu złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Dieta jaglana ma także pozytywny wpływ na układ nerwowy, poprawia pamięć i zdolność koncentracji uwagi. Dzięki zawartości krzemionki poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Korzystnie wpływa też na metabolizm i ułatwia odchudzanie. Ponadto jagła zapobiega odwapnieniu kości i umożliwia ich remineralizację, co jest szczególnie ważne w leczeniu osteoporozy.

 

Jaglany i jaglano-warzywny

B. Mońka podkreśla, iż dietę na bazie kaszy stosuje z powodzeniem od ponad 25 lat, zaś pacjentom - w zależności od stanu zdrowia - proponuje ją w dwóch wariantach: jaglanym i jaglano-warzywnym. - Jagła w formie kleiku polecana jest osobom o tzw. przewadze konstytucji gorącej (preferujących chłód), tj. cierpiących na otyłość, nadciśnienie czy nadmierną potliwość. Kasza gotowana na sypko po uprzednim prażeniu zalecana jest z kolei pacjentom o przewadze konstytucji zimnej, czyli łatwo marznących, często przeziębiających się, lubiących ciepło (m.in. z niedowagą, cierpiących na tzw. zimne poty) - tłumaczy.

Wariant jaglano-warzywny, tj. lżejsza odmiany diety jaglanej, pod względem składników i technik dobierany jest indywidualnie w zależności od stanu zdrowia danej osoby.

- Przeprowadzenie detoksu jaglanego pomaga przygotować się do zmiany nawyków żywieniowych na korzystne dla zdrowia - podkreśla B. Mońka. Przypomina, iż jagła stosowana systematycznie sprzyja wyleczeniu przewlekłych schorzeń, zaś pierwsze pozytywne efekty da się odczuć już - co istotne! - po tygodniu od włączenia jej w codzienne menu. - Kasza jaglana nie zawiera glutenu, może być więc stosowana przez celiaków i nietolerujących gluten - dodaje. Zachęcając do jak najczęstszego sięgania po jagłę, sugeruje, iż warto przed wdrożeniem diety zasięgnąć opinii doświadczonego dietetyka.


Krupnik jaglany

 

Polecam na zimne dni! Działa „antybiotycznie”, rozgrzewająco i usprawnia metabolizm - mówi Beata Mońka, dietetyk.

 

Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej, 2 ½ litra wrzątku, 1 łyżeczka oliwy extra virgin lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 por, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 pasternak, 1 duży ziemniak lub 1 batat (niekoniecznie), 1 łyżka natki pietruszki, 2-3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki kozieradki, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego, ½ łyżeczki majeranku, ½ łyżeczki suszonego lubczyku lub gałązka świeżego, sól kamienna, morska lub himalajska (uwaga: solimy pod koniec gotowania; lepiej nie dosolić niż przesolić!).

Przygotowanie: Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy, mieszając, aż zacznie wydzielać delikatny aromat. Następnie wypłukujemy ją na sitku pod bieżącą wodą i wsypujemy do wrzątku. Dodajemy oliwę lub olej, por pokrojony w talarki, cebulę pokrojoną w grubą kostkę, zmiażdżony czosnek. Gotujemy 10 min. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy (oprócz soli), obrane i drobno pokrojone warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Solimy do smaku. Podajemy z dużą ilością natki pietruszki.

AW

Powrót

Aktualności

Więcej artykułów z tej kategorii »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FOTOGALERIA

Jubileusz diecezji


7 czerwca kolegiatę janowską podniesiono do rangi bazyliki mniejszej. W Eucharystii wziął udział cały polski episkopat. [fot. AWAW]

FOTOGALERIA

Jerycho Młodych


Za nami kolejne Jerycho Młodych. Tegorocznej edycji patronował św. Stanisław Kostka. Spotkanie, które minęło pod znakiem modlitwy i tańca, zgromadziło ok. 700 osób. [fot. AWAW]

PATRONAT "ECHO"


Rok o. Pio
Dwa okrągłe jubileusze: 100 lat od otrzymania stygmatów i 50 lat od przejścia do domu Ojca - ten rok z pewnością będzie należał do św. o. Pio.
więcej »
Kultura bez Granic
1 lipca na terenach rekreacyjnych przy kąpielisku w Kobylanach odbędzie się XV Przegląd Folklorystyczny „Kultura bez Granic”.
więcej »
Rocznica śmierci Orlika
24 czerwca w Rykach odbędą się uroczystości religijne i patriotyczne pod patronatem Prezydenta RP Andrzeja Dudy w stulecie odzyskania niepodległości.
więcej »
 

POLECAMY


Sięgając do korzeni
Każdy jubileusz jest okazją do sięgnięcia do korzeni, do lepszego uświadomienia sobie fundamentów własnej tożsamości. Obchody 200-lecia diecezji siedleckiej stały się inspiracją do powstania i wydania wielu dzieł naukowych prezentujących i dokumentujących jej historię.
więcej »
Z troską o relacjach
Kolejny - po książkach: „Bóg, Biblia, Mesjasz” i „Kościół, Żydzi, Polska” - wywiad-rzeka przeprowadzony przez Grzegorza Górnego i Rafała Tichego z ks. prof. Waldemarem Chrostowskim to pozycja poświęcona zawiłościom w relacjach Kościoła z Żydami i judaizmem.
więcej »
 

SONDA

 

Czerwiec to dla mnie....

miesiąc poświęcony Najświętszemu Sercu Pana Jezusa

czas wyczekiwania wakacji

najpiękniejszy miesiąc w roku

okazja do refleksji nad szybko mijającym czasem

miesiąc jak każdy inny



LITURGIA SŁOWA


Wtorek
Czytania:
1 Krl 21, 17-29; Ps 51 (50), 3-4. 5-6b. 11 i 16
Ewangelia:
Mt 5, 43-48

Czytania na dzień dzisiejszy - www.mateusz.pl

PROMOCJA

 

 
statystyka

NASI PARTNERZY

Copyright 2008 Echo Katolickie

Realizacja KREATOR