
Będzie tradycyjnie i smacznie
Już za kilka tygodni centrum miasta – pl. gen Sikorskiego, ul. Kilińskiego i Pułaskiego – ponownie stanie się miejscem pełnym tradycji, rzemiosła i lokalnych smaków. XVI edycja Siedleckiego Jarmarku św. Stanisława to doskonała okazja, by poczuć klimat dawnego targu, odkryć unikalne wyroby rękodzielnicze oraz skosztować regionalnych przysmaków. To impreza o charakterze targowo-wystawienniczym, wychodząca naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom lokalnych twórców oraz rzemieślników. Jak pokazują poprzednie edycje, wydarzenie to dla wielu stało się szansą do szerokiej promocji regionalnych produktów rolnych i tradycyjnych potraw.
W tym roku jarmark zaplanowano na 9 i 10 maja, a jedną z jego atrakcji będą bezpłatne dwudniowe warsztaty garncarskie, podczas których każdy będzie mógł spróbować swoich sił na kole garncarskim i zgłębić tajniki tej sztuki ludowej.
Nadleśnictwa Siedlce, Sokołów, Łuków i Łochów zapraszają 9 maja na Regionalne Święto Lasu, w ramach którego będzie można odwiedzić stoiska edukacyjne Lasów Państwowych oraz interaktywną wystawę edukacyjną i ścieżkę zmysłów.
Tradycyjnie drugiego dnia jarmarku organizatorzy zapraszają na Kulinariadę. Może w niej wziąć udział każdy, kto ma smykałkę do kucharzenia. Wystarczy przygotować potrawę, wykorzystując najprostsze i niedrogie produkty charakterystyczne dla naszego regionu.
Podczas jarmarku nie może zabraknąć także Kapeli Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Siedleckiej „Chodowiacy” im. Alicji Siwkiewicz, która zaprezentuje swój niezwykle bogaty program zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia imprezy.
Ponadto odbędą się Targi Edukacyjne siedleckich placówek oświatowych, które zaprezentują swoją ofertę, zachęcając ml odzież do wyboru konkretnej szkoły.
Wystawcy, którzy chcą zaprezentować swoje produkty. Mogą zgłaszać się do 27 kwietnia. Regulamin jarmarku i elektroniczne karty zgłoszenia dostępne są na stronie mok.siedlce.pl w zakładce „Imprezy cykliczne – Jarmark św. Stanisława”.