NEWS |
|||||
|
Aktualności |
|
Dawne zwyczaje 3 kwietnia 2021 r. Święcenie pokarmów Tradycją Wielkiej Soboty jest poświęcenie pokarmów wielkanocnych: chleba, mięsa oraz jajek. W tym roku - z racji pandemii - zadanie to spocznie na głowach rodziny.
Chleba - na pamiątkę tego, którym Jezus nakarmił tłumy na pustyni; mięsa - na pamiątkę baranka paschalnego, którego spożywał podczas uczty paschalnej z uczniami w Wieczerniku, oraz jajek, które symbolizują nowe życie. Obrzęd błogosławienia pokarmów wielkanocnych był znany w kościele już w VIII w. W Polsce pojawił się w XV w. Początkowo święcono wyłącznie baranka, później także mięso, jaja, ser, masło, ryby oraz liczne przyprawy i zioła. |
STRONA GŁÓWNA |
|
Aktualności |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
FOTOGALERIA |
Jubileusz parafii |
|
PATRONAT "ECHO" |
|||||||||||||||||||||||||||||
|
POLECAMY |
|||||||||
|
SONDA |
Tydzień Biblijny jest dla mnie... |
LITURGIA SŁOWA |
|
PROMOCJA |
|
![]() |