21 lutego 2019 r. Imieniny obchodzą: Eleonora, Feliks, Kiejstus

Pogoda: Siedlce

Numer 8
21-27 lutego 2019r.

menu

NEWS

W numerze materiały formacyjne dla Kół Żywego Różańca. Polecamy!

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie
Dodatek Echo Leśne

Rozmaitości

 
 

Nagrodzone laurem

7 czerwca 2017 r.

W dobrym smaku


fot. www.mazovia.pl

Ewa Mitowska z Seroczyna w powiecie sokołowskim i Bożena Polak- Stojanowa z „Zaścianka Polskiego” w Siedlcach zostały laureatkami dziesiątej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2016.

Do konkursu zostało zgłoszonych blisko 150 produktów, z czego komisja wyłoniła 15 laureatów i przyznała siedem wyróżnień. Jak co roku, gala wręczenia Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego, która odbyła się 2 czerwca w Międzynarodowym Centrum Targowo- Konferencyjnym w Nadarzynie, przyciągnęła miłośników dobrego smaku i zdrowej żywności.

- Bardzo się cieszę, że współcześni producenci sięgają do tradycyjnych przepisów i inspirują się regionalną kuchnią. Do tego dużą wagę przywiązują do jakości składników, które często pochodzą z ich gospodarstw, ogrodów czy sadów - stwierdziła wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.- Dzięki takim konkursom, jak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, regionalni wytwórcy mogą zaprezentować swoje produkty szerszemu gronu, a konsumenci dowiedzieć się, gdzie kupić tradycyjną żywność. Warto nagradzać i promować produkty smaczne i zdrowe - podkreśliła.

W tym roku wytwórcy byli podzieleni na dwie kategorie: producentów indywidualnych i firmy. Komisja nie miała łatwego zadania - zgłoszone produkty nie tylko świetnie smakowały, ale i pięknie się prezentowały.

E. Mitowska otrzymała laur marszałka w grupie producentów indywidualnych w kategorii „napoje” za nalewkę nadbużańską z mirabelek. Owoce mirabelki pochodzą z przydomowych sadów w otulinie Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego. Nalewka produkowana jest na spirytusie w oparciu o tradycyjne receptury oraz własne doświadczenie. Jest to delikatnie lepka ciecz w kolorze żółto-pomarańczowym, słodko-kwaśna, o charakterystycznym zapachu mirabelki. - Ilość produkcji zależy od ilości owoców, jaką mamy w danym roku - zaznaczyła laureatka.

Z kolei B. Polak-Stojanowa z „Zaścianka Polskiego” otrzymała wyróżnienie w grupie producentów rynkowych w kategorii „przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego” za staropolski pasztet z gęsi wytwarzany zgodnie z recepturą „Kuchni Polskiej” z 1956 r. - Podstawą jest dobry surowiec, dlatego poszukujemy go w małych gospodarstwach wiejskich - opowiadała właścicielka restauracji. Oprócz mięsa z gęsi w skład produktu wchodzą: gęsie podroby, słonina, pieczarki, cebula, wątróbka cielęca, jaja i przyprawy.

Serca jurorów zdobyły poza tym m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca.

Zwycięzcy otrzymali z rąk wicemarszałek J.E. Orzełowskiej grawerton oraz nagrody rzeczowe, m.in. sokowirówkę, robota kuchennego, ekspres do kawy, odkurzacz czy komplet garnków.

HAH

Powrót

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie
Dodatek Echo Leśne

Aktualności

Więcej artykułów z tej kategorii »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FOTOGALERIA

Uroczystości w Pratulinie


23 stycznia w pratulińskim sanktuarium odbyły się doroczne uroczystości z racji wspomnienia bł. Męczenników Podlaskich. Wydarzeniu towarzyszyło poświęcenie Domu Pielgrzyma. Uroczystościom przewodniczyli kard. Kazimierz Nycz oraz bp Kazimierz Gurda i bp Piotr Sawczuk. [fot. AWAW]

FOTOGALERIA

Dzień Życia Konsekrowanego


Każdy dzięki Duchowi Świętemu odkrywa swój własny sposób ofiarowania się Ojcu Niebieskiemu. Własny, ale otrzymany i przyjęty od Boga; własny, ale jednocześnie potwierdzony przez Kościół, w którym jest obecny i działa Boży Duch; własny, ale w odniesieniu do Jezusa Chrystusa, bowiem żadne ofiarowanie siebie poza Chrystusem nie może być przyjęte przez Ojca. Tylko Jego ofiara została przyjęta - podkreślił bp Kazimierz Gurda w homilii podczas Eucharystii sprawowanej w święto Ofiarowania Pańskiego. [fot. M. Król]

PATRONAT "ECHO"


Tropem Wilczym
3 marca, po raz piąty we Włodawie, odbędzie się Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych. W programie są biegi na dystansie 5 km oraz na symbolizującym datę śmierci ostatniego z wyklętych odcinku 1963 m.
więcej »
Uczczą pamięć
Miejsko-Gminne Centrum Kultury w Rykach zaprasza na obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych, które odbędą się 1 marca.
więcej »
O puchar biskupa
1 marca po raz siódmy odbędzie się Halowy Turniej Katolickich Szkół Ponadpodstawowych w Piłce Nożnej Dziewcząt i Chłopców o Puchar Biskupa Siedleckiego Kazimierza Gurdy.
więcej »
 

POLECAMY


O księżach z krwi i kości
Dlaczego jedni stawiają księży na świeczniku, a drudzy wdeptują ich w ziemię? Bo nie rozumieją, czym jest kapłaństwo i kim tak naprawdę jest kapłan.
więcej »
Unici przed kamerą
31 stycznia zakończyły się zimowe zdjęcia do filmu „Z ziemi podlaskiej”. Produkcja przybliża wstrząsające losy naszych unitów.
więcej »
Unici ziemi łosickiej
Książka Tomasza Dobrowolskiego „Unici ziemi łosickiej i ich walka o jedność Kościoła i polską wieś na Podlasiu” doskonale wpisuje się w cykl obchodów jubileuszowych, tj. 200-lecie powołania diecezji siedleckiej i 100-lecie odzyskania niepodległości.
więcej »
O cudach i niezaglądaniu Bogu w rękaw
Od momentu urodzenia aż do dzisiaj moje życie to pasmo cudów. I wciąż nie mogę się nadziwić, że Bóg tak mnie kocha.
więcej »
 

SONDA

 

Wyrzucanie żywności uważam za...

grzech

marnotrawstwo

problem współczesnego świata

nieodpowiedzialność

nie uważam tego za coś złego



LITURGIA SŁOWA


Czwartek
Czytania:
;
Ewangelia:


Czytania na dzień dzisiejszy - www.mateusz.pl

PROMOCJA

 

 
statystyka

NASI PARTNERZY

Copyright 2008 Echo Katolickie

Realizacja KREATOR