21 lutego 2019 r. Imieniny obchodzą: Eleonora, Feliks, Kiejstus

Pogoda: Siedlce

Numer 8
21-27 lutego 2019r.

menu

NEWS

W numerze materiały formacyjne dla Kół Żywego Różańca. Polecamy!

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie
Dodatek Echo Leśne

Rozmowy

 
 

Rozmowa ECHA

13 września 2017 r.

Święta od orkiszu


fot. PIXABAY.COM

Rozmowa z dr Alfredą Walkowską, założycielką i prezesem Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy

W medycynie św. Hildegardy ważnym elementem jest sposób odżywiania, który, jak uczy święta, wpływa również na sferę psychiczno-duchową. Jednak bez właściwego uporządkowania swojego stosunku do Boga, ludzi i do samego siebie nawet najlepsze diety nic nie pomogą. Program zdrowia Hildegardy opiera się na sześciu tzw. złotych regułach życia: właściwie jeść i pić, czerpać energię życiową z czterech żywiołów świata, przestrzegać rozsądnej równowagi między ruchem i spokojem, czyli pracą i odpoczynkiem, odnaleźć naturalny rytm snu i czuwania jako równoważących się sił, praktykować sztukę wydalania soków powodujących choroby przez oczyszczanie organizmu, posty, podtrzymywać uzdrawiające siły duchowe.

Od wielu lat popularyzuje Pani w Polsce wiedzę o średniowiecznej wizjonerce św. Hildegardzie z Bingen. Skąd zainteresowanie tą świętą?

Obowiązkiem człowieka jest dzielenie się dobrem. A ja otrzymałam je od św. Hildegardy bardzo obficie. Dlatego od blisko ćwierć wieku opowiadam o niej innym. Wszystko zaczęło się 25 lat temu, kiedy sama byłam poważnie chora. Mieszkałam wówczas w Niemczech, miałam małe dzieci. Wybrałam się na pieszą pielgrzymkę do sanktuarium maryjnego w Neviges, by prosić Matkę Bożą o łaskę zdrowia. Po powrocie powiedziałam: „Panie Boże, niech się dzieje Twoja wola”, a na drugi dzień odebrałam telefon od znajomej, która znała moją sytuację i zaczęła opowiadać mi o Hildegardzie i jej sposobach leczenia. Mój dom mieścił się wówczas w pobliżu dużego kompleksu uniwersyteckiego, więc miałam dostęp do różnych ksiąg świętej. Hildegarda przemówiła do mnie już od pierwszych wersów. Poczułam, że otrzymałam odpowiedź na moje prośby. Postanowiłam spróbować żyć według jej zaleceń. Pomoc przyszła szybko, a skutek był zadziwiający. Dzięki wskazówkom Hildegardy wróciłam do zdrowia. Pomagały one również moim najbliższym. Od tamtego czasu nieustannie zgłębiam szkołę świętej z Bingen, wierząc w uzdrawiającą siłę jej mądrości.

 

No właśnie, wielu kojarzy św. Hildegardę z popularną dietą orkiszową. Na czym ona polega?

W medycynie św. Hildegardy ważnym elementem jest sposób odżywiania, który, jak uczy święta, wpływa również na sferę psychiczno-duchową. Jednak bez właściwego uporządkowania swojego stosunku do Boga, ludzi i do samego siebie nawet najlepsze diety nic nie pomogą. Program zdrowia Hildegardy opiera się na sześciu tzw. złotych regułach życia: właściwie jeść i pić, czerpać energię życiową z czterech żywiołów świata, przestrzegać rozsądnej równowagi między ruchem i spokojem, czyli pracą i odpoczynkiem, odnaleźć naturalny rytm snu i czuwania jako równoważących się sił, praktykować sztukę wydalania soków powodujących choroby przez oczyszczanie organizmu, posty, podtrzymywać uzdrawiające siły duchowe. Znamienne dla medycyny św. Hildegardy jest stawianie ponad wszelkimi ogólnymi zaleceniami ludzkiej indywidualności, jej odmienności i niepowtarzalności. Święta z Bingen głosiła, że każdy otrzymał od Boga odpowiednią - tylko dla niego właściwą - miarę. Aby żyć w zgodzie z naturą i samym sobą, człowiek musi tę miarę rozpoznać - również przy stosowaniu wszelkich leków, postów i spożywaniu pokarmów. Co do orkiszu Hildegarda mówiła, że jest on najlepszy ze wszystkich zbóż, dlatego najlepiej, aby stanowił podstawę każdego głównego posiłku.

 

Hildegarda pisała, iż orkisz daje „..mocne mięśnie, zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę...”. Co takiego ma w sobie to zboże, że ma na człowieka tak zbawienny wpływ?

Współczesne badania naukowe dowodzą, że orkisz ma optymalną zawartość najlepszych jakościowo: białka (o innej strukturze niż pszenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapno), elektrolitów, witamin A, E, D, B1, B2, B6. Dzięki temu zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej, wpływa na poprawę nastroju. Ponadto orkisz zawiera w optymalnej ilości Thiocyanat (rodanid), czyli ważny element wzmacniający system immunologiczny. Jednak takie właściwości mają tylko czyste odmiany orkiszu, np. Oberkulmer Rotkorn czy też Schwabenkorn, które są uprawiane w Polsce. Dziś, niestety, coraz częściej zboże to jest modyfikowane i krzyżowane z pszenicą, przez co traci swoją wartość. Dlatego uwrażliwiam, by zwracać uwagę na to, co się kupuje i spożywa.

 

Jakie inne produkty zaleca święta z Bingen?

Kasztany jadalne, warzywa, np. dynię, koper włoski, seler, fasolę, czosnek, cieciorkę, buraki, marchew, pietruszkę, chrzan, cebulę, a także jabłka, oleje z dyni i słonecznika, migdały, a do słodzenia cukier trzcinowy i miód. Ważne są przyprawy bertram i galgant. Pierwsza odpowiada za przyswajanie witamin i wartościowych substancji z pożywienia oraz zapobiega ich niedoborom oraz zakłóceniom wzrostu. Wzmacnia, chroni system nerwowy przed toksynami i substancjami trującymi, zwłaszcza w czasie choroby, oczyszcza jelita z resztek pokarmu. Bertram jest najważniejszym środkiem ułatwiającym wchłanianie koniecznych do życia elementów. Obojętnie, czy spożywa się go w stanie suchym, czy w potrawach, jest pożyteczny i dobry zarówno dla zdrowych, jak i chorych. Z kolei galgant to uniwersalna przyprawa o ostrym smaku, korzeń rośliny spokrewnionej z imbirem. Skutecznie chroni przed załamaniem pracy układu krążenia, chorobą lokomocyjną, w stanach wyczerpania i osłabienia. Poprawia pracę serca oraz krwioobieg, ułatwia trawienie i wzmaga apetyt, znosi skurcze żołądkowo-jelitowe, przeciwdziała kolkom jelitowym. Galgant spożywany regularnie zapobiega bólom i osłabieniu serca oraz zawrotom głowy. Jest jednym z najlepszych środków ochrony przed osłabieniem słuchu, udarem i zawałem serca. Zaleca się go również w leczeniu po zawale serca. Szczegółowych wiadomości proszę szukać w bogatej literaturze, np. dostępnych w języku polskim dziełach św. Hildegardy: „Physica” (Uzdrawiające dzieło Stworzenia), „Causae et curae” (O przyczynach i leczeniu chorób).

 

A przed czym św. Hildegarda ostrzega?

Produkty, których - zdaniem Hildegardy - absolutnie nie powinno się spożywać pod żadną postacią, to: por, brzoskwinia, truskawki, śliwki. W diecie według Hildegardy za niewskazane uważa się też sięganie po wieprzowinę, kiełbasy, węgorza, majonez i wszelkie produkty konserwowe.

 

Coraz częściej mówi się o korzystnym wpływie diety orkiszowej na organizm osób chorych na nowotwory. Na jakie jeszcze dolegliwości pomaga ta terapia?

Rzeczywiście badania wykazały, że orkisz zapobiega powstawaniu w organizmie komórek nowotworowych. Dieta według św. Hildegardy regeneruje organizm wyniszczony chemioterapią, odbudowuje siły witalne chorego człowieka i na pewno pomaga. Ponadto dieta św. Hildegardy podnosi odporność organizmu, a kiedy jest on dobrze wzmocniony i odżywiony, poradzi sobie z przeróżnymi chorobami. Obecnie wraz z moimi córkami przygotowujemy książkę kucharską, która będzie nosiła tytuł „Hildegardowa kuchnia polska”. Piszemy w niej m.in. o zasadach żywieniowych świętej z Bingen, produktach, jakie zaleca, cudownych właściwościach orkiszu oraz schorzeniach, które pomaga pokonać. Chcemy pokazać, że terapia przez odżywianie pozwala zachować dobre zdrowie, wykorzystując substancje lecznicze zawarte w dostępnych na co dzień produktach spożywczych. Publikacja zostanie wydana jeszcze w tym roku przed świętami Bożego Narodzenia.

 

Jednak św. Hildegarda to nie tylko dieta. Co ma do przekazania współczesnemu człowiekowi średniowieczna mniszka, której wspomnienie Kościół obchodzi 17 września?

Na szczęście nic rewolucyjnego, bo człowiek nie potrzebuje rewolucji, ale całościowego spojrzenia i zrozumienia samego siebie, świata, swojego w nim miejsca, poznania własnych możliwości, ograniczeń. Jednym słowem - powrotu do harmonii. Należy pamiętać, że dieta jest tylko częścią wielkiej myśli św. Hildegardy. I nie można jej traktować wybiórczo. Musi zostać uporządkowany obszar duchowy, bo związek duszy i ciała jest nierozerwalny. Potrzebna jest modlitwa, Msza św., adoracja Najświętszego Sakramentu - rozeznawanie woli Bożej względem nas. I tego wszystkiego uczy nas święta z Bingen. Stąd tytuł IV Międzynarodowego Kongresu św. Hiledgardy „Hildegarda z Bingen - zwycięstwa kobiecej świętości”, który odbędzie się w dniach 6-8 października w Opactwie Benedyktynów w Tyńcu. Weźmie w nim udział wielu znakomitych znawców filozofii i teologii naszej świętej. Po szczegóły zapraszam na naszą stronę internetową www.hildegarda.pl.

A kim dla Pani, tak prywatnie, jest św. Hildegarda z Bingen?

Ulubioną świętą, powierniczką, osobą, która 25 lat temu bardzo konkretnie została zaproszona do życia mojego i mojej rodziny, zajmując w nim bardzo ważne miejsce. Stała się dla mnie drogowskazem mówiącym, jak mam postępować. Hildegarda odmieniła moje życie prywatne i zawodowe. Dzięki niej praca, pasja i powołanie stały się jednym.

 

Dziękuję za rozmowę.


O ROZMÓWCZYNI

Dr Alfreda Walkowska - doktor nauk teologicznych - tytuł naukowy otrzymała na podstawie dysertacji o św. Hildegardzie przedstawionej na Papieskim Wydziale Teologicznym we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; wydawca, tłumaczka i konsultantka książek o Hildegardzie, pierwsza praktykująca terapeutka medycyny świętej w Polsce; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia „Centrum św. Hildegardy w Polsce”. Od 1992 r. popularyzuje zarówno w Polsce, jak i zagranicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen.

Jolanta Krasnowska

Powrót

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie
Dodatek Echo Leśne

Aktualności

Więcej artykułów z tej kategorii »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FOTOGALERIA

Uroczystości w Pratulinie


23 stycznia w pratulińskim sanktuarium odbyły się doroczne uroczystości z racji wspomnienia bł. Męczenników Podlaskich. Wydarzeniu towarzyszyło poświęcenie Domu Pielgrzyma. Uroczystościom przewodniczyli kard. Kazimierz Nycz oraz bp Kazimierz Gurda i bp Piotr Sawczuk. [fot. AWAW]

FOTOGALERIA

Dzień Życia Konsekrowanego


Każdy dzięki Duchowi Świętemu odkrywa swój własny sposób ofiarowania się Ojcu Niebieskiemu. Własny, ale otrzymany i przyjęty od Boga; własny, ale jednocześnie potwierdzony przez Kościół, w którym jest obecny i działa Boży Duch; własny, ale w odniesieniu do Jezusa Chrystusa, bowiem żadne ofiarowanie siebie poza Chrystusem nie może być przyjęte przez Ojca. Tylko Jego ofiara została przyjęta - podkreślił bp Kazimierz Gurda w homilii podczas Eucharystii sprawowanej w święto Ofiarowania Pańskiego. [fot. M. Król]

PATRONAT "ECHO"


Tropem Wilczym
3 marca, po raz piąty we Włodawie, odbędzie się Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych. W programie są biegi na dystansie 5 km oraz na symbolizującym datę śmierci ostatniego z wyklętych odcinku 1963 m.
więcej »
Uczczą pamięć
Miejsko-Gminne Centrum Kultury w Rykach zaprasza na obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych, które odbędą się 1 marca.
więcej »
O puchar biskupa
1 marca po raz siódmy odbędzie się Halowy Turniej Katolickich Szkół Ponadpodstawowych w Piłce Nożnej Dziewcząt i Chłopców o Puchar Biskupa Siedleckiego Kazimierza Gurdy.
więcej »
 

POLECAMY


O księżach z krwi i kości
Dlaczego jedni stawiają księży na świeczniku, a drudzy wdeptują ich w ziemię? Bo nie rozumieją, czym jest kapłaństwo i kim tak naprawdę jest kapłan.
więcej »
Unici przed kamerą
31 stycznia zakończyły się zimowe zdjęcia do filmu „Z ziemi podlaskiej”. Produkcja przybliża wstrząsające losy naszych unitów.
więcej »
Unici ziemi łosickiej
Książka Tomasza Dobrowolskiego „Unici ziemi łosickiej i ich walka o jedność Kościoła i polską wieś na Podlasiu” doskonale wpisuje się w cykl obchodów jubileuszowych, tj. 200-lecie powołania diecezji siedleckiej i 100-lecie odzyskania niepodległości.
więcej »
O cudach i niezaglądaniu Bogu w rękaw
Od momentu urodzenia aż do dzisiaj moje życie to pasmo cudów. I wciąż nie mogę się nadziwić, że Bóg tak mnie kocha.
więcej »
 

SONDA

 

Wyrzucanie żywności uważam za...

grzech

marnotrawstwo

problem współczesnego świata

nieodpowiedzialność

nie uważam tego za coś złego



LITURGIA SŁOWA


Czwartek
Czytania:
;
Ewangelia:


Czytania na dzień dzisiejszy - www.mateusz.pl

PROMOCJA

 

 
statystyka

NASI PARTNERZY

Copyright 2008 Echo Katolickie

Realizacja KREATOR