17 września 2021 r. Imieniny obchodzą: Justyna, Narcyz, Franciszek

Pogoda: Siedlce

Numer 37
16-22 września 2021r.

menu

NEWS

W najnowszym numerze: beatyfikacja kard. Wyszyńskiego i matki Czackiej w relacjach przedstawicieli naszej diecezji.

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie
Dodatek Echo Leśne

Rozmaitości

 
 

Najlepsze smaki wybrane

21 lipca 2021 r.

Szczupak i ser z laurem marszałka


fot. ARCHIWUM

Kobylnicki szczupak w białej zalewie i ser mozzarella - to produkty z subregionu siedleckiego, które zostały nagrodzone laurem marszałka.

Do tegorocznego, XIV konkursu o laur marszałka zgłoszonych zostało aż 106 wyrobów żywnościowych. - Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach - to wszystko można znaleźć wśród nagradzanych przysmaków - podkreśla marszałek Adam Struzik. - Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości - dodaje.

Dużą liczbę zgłoszeń docenia członek zarządu województwa Janina Ewa Orzełowska: - Jak co roku zgłosiło się wielu producentów, którzy chcieli pochwalić się swoimi wyjątkowymi produktami. To potrawy charakterystyczne dla danego regionu, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także przygotowane w sposób tradycyjny i ekologiczny.

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane.

- W naszym województwie jest wielu producentów, którzy nie rezygnują z tradycyjnych, ale i czasochłonnych receptur. Dają nam w ten sposób szansę, by poznać smaki sprzed lat, ale także zjeść zdrowe produkty niezawierające sztucznych składników. Między innymi z tego powodu warto ich docenić - zaznacza członek zarządu województwa Elżbieta Lanc.

 

Pieczołowicie przygotowane

Szczególne uznanie kapituły zdobyło aż 28 smakołyków. Z subregionu siedleckiego w kategorii producent indywidualny nagrodę otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich „Kobylanki” w Kobylnicy (powiat garwoliński) za kobylnickiego szczupaka w białej zalewie. To tradycyjna nadwiślańska potrawa, której przygotowanie jest pieczołowicie kultywowane na ziemi kobylnickiej. Głównymi składnikami są szczupak (najlepiej złowiony w Wiśle), marchew, pietruszka, cebula, ocet, woda, olej i przyprawy do przygotowania zalewy.

Na szczególne uznanie zasłużył także ser mozzarella produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Siedlcach, która otrzymała laur marszałka w kategorii przedsiębiorców. Produkt łączy włoską tradycję serowarską i najwyższej jakości składniki. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, a mleko pochodzi wyłącznie od krów karmionych naturalnymi paszami, bez GMO. - Ser mozzarella jest naszym najnowszym osiągnięciem - zaznacza Waldemar Szajko, wiceprezes zarządu OSM Siedlce. - Powstał w oparciu o recepturę i technologię włoskiej firmy, z którą podjęliśmy współpracę. Chcieliśmy stworzyć wyjątkowy ser o doskonałym smaku i czystym składzie. Delikatny smak mozzarelli nie zdominuje potrawy, a w zamian będzie idealnie komponował się z innymi produktami.

W kategorii producent indywidualny wyróżnione zostało Koło Gospodyń Wiejskich Goździczanki w Goździku (powiat garwoliński) za swoje słynne goździkowe kiełbaski. Z kolei w kategorii przedsiębiorców doceniono lody tradycyjne ze Starej Lodziarni w Sokołowie Podlaskim, prowadzonej przez Klaudię Szymanik. Przysmak ma długą historię, bo oryginalna receptura powstała w latach 30 ubiegłego wieku. Lody zwierają jedynie naturalne, starannie wyselekcjonowane i sprawdzone składniki.

HAH

Powrót

STRONA GŁÓWNA



Archiwum jedynek
Pobierz pełne wydanie
Dodatek Echo Leśne

FACEBOOK

Aktualności

Więcej artykułów z tej kategorii »

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FOTOGALERIA

Rolnicza wystawa


Międzynarodowe Dni z Doradztwem Rolniczym, połączone z Dniami Siedlec, za nami! Jedną z większych imprez wystawienniczych w regionie można było odwiedzać przez dwa dni - 11 i 12 września. [fot. IZU]

FOTOGALERIA

Diecezjalne dziękczynienie


W Święto Narodzenia NMP 8 września w sanktuarium Matki Bożej Patronki Żołnierzy Września w Woli Gułowskiej odbyły się uroczystości odpustowe połączone z dożynkami diecezjalnymi. [fot. Agnieszka Bieniek]

PATRONAT "ECHO"


Olimpiada wiedzy o św. Maksymilianie
W roku szkolnym 2021/2022 już po raz 16 ruszą zapisy do Ogólnopolskiej Franciszkańskiej Olimpiady Wiedzy o św. Maksymilianie. Organizatorzy już teraz zapraszają do udziału uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
więcej »
XI Pielgrzymka Mężczyzn do Pratulina
Wydział duszpasterstwa rodzin przygotował już program kolejnej Pielgrzymki Mężczyzn do Pratulina, która odbędzie się w niedzielę 3 października. W tym roku będzie miała ona wyjątkowy charakter ze względu na 25-lecie beatyfikacji Męczenników Podlaskich i będzie połączona ze ślubowaniem członków Bractwa „Strażnicy Kościoła”.
więcej »
Hosanna Festival
W dniach 17-19 września w Siedlcach odbędzie się XXVIII Ogólnopolski Festiwal Muzyki Chrześcijańskiej „Hosanna Festival”.
więcej »
V Festiwal Katolickiej Nauki Społecznej
Wykład, debaty eksperckie, bloki warsztatów - to wszystko czeka na uczestników V Festiwalu Katolickiej Nauki Społecznej organizowanego przez Katolickie Stowarzyszenie „Civitas Christiana”, który odbędzie się 24 i 25 września w Warszawie.
więcej »
II Kongres Kultury Diecezji Siedleckiej
21 września w Wyższym Seminarium Duchownym Diecezji Siedleckiej im. Jana Pawła II w Nowym Opolu odbędzie się II Kongres Kultury Diecezji Siedleckiej.
więcej »
W trosce o wychowanie
„Profilaktyka uzależnień - dobre wychowanie” to hasło tegorocznej edycji XXX Siedleckiego Forum Nauczycieli, Rodziców i Wychowawców, które odbędzie się 18 września.
więcej »
Konkurs poetycki dla młodzieży
​Opowiedzmy strofami o życiu oblackiego męczennika! Ruszyła druga edycja Ogólnopolskiego Konkursu Poetyckiego im. sługi Bożego o. Ludwika Wrodarczyka OMI.
więcej »
...bo Niepodległa jest dla wszystkich
19 września na terenie Dzieła Międzyfortowego Kobylany I nastąpi otwarcie wystawy „Historia 34 Pułku Piechoty”.
więcej »
 

POLECAMY


Autorytet i wsparcie
Beatyfikacja Prymasa Tysiąclecia stanowi doskonała okazję do poznania jego osoby.
więcej »
Fatima
Film „Fatima” - inspirowana prawdziwymi wydarzeniami, poruszająca opowieść o objawieniach fatimskich, które dały siłę milionom chrześcijan - najbardziej przekonująca adaptacja objawień w kinach już od 1 października!
więcej »
 

SONDA

 

Czy istnieje recepta na wychowanie?

najważniejsza jest miłość do dziecka i mądrość w jej okazywaniu

liczy się konsekwencja i spójne spojrzenie rodziców

trzeba dbać o emocjonalną więź z dzieckiem, jakość wspólnie spędzanego czasu

lepiej polegać na intuicji

nie ma recepty na sukces wychowawczy



LITURGIA SŁOWA


Piątek
Czytania:
;
Ewangelia:


Czytania na dzień dzisiejszy - www.mateusz.pl

PROMOCJA

 

 
statystyka

NASI PARTNERZY

Copyright 2008 Echo Katolickie

Realizacja KREATOR