Według dawnych receptur
Zaprezentowano na nich regionalne tradycyjne potrawy od lat wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Warsztaty adresowane do dzieci i młodzieży pod nazwą „Kulinarne dziedzictwo naszej małej ojczyzny” prowadziły panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Koło Aktywnych Kobiet” z Łobaczewa Małego oraz Stowarzyszenia Kobiet Koroszczyn.
KGW z Łobaczewa Małego specjalizuje się w kuchni tradycyjnej i regionalnej. Od 2012 r. koło zdobyło kilka nagród w konkursach kulinarnych, a trzy najstarsze potrawy regionalne, wykonywane przez jego członkinie, zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. – Kultywujemy ludowe tradycje poprzez powrót do korzeni naszych przodków. Chcemy przekazać młodemu pokoleniu stare receptury, które pozyskałyśmy od naszych mieszkańców – mówi Jolanta Gawryluk, przewodnicząca KGW. Pod kierunkiem pań na warsztatach z młodzieżą przygotowano pieremiacze – potrawę od wieków związaną z Podlasiem i zamieszkującymi ten region Tatarami. Obecnie z tych pierożków nadziewanych farszem mięsnym i smażonych w głębokim tłuszczu słynie Łobaczew Mały.
Więcej w bieżącym wydaniu ECHA.
JS