Rozmaitości
Źródło: JAG
Źródło: JAG

Przysmaki z cukini

Kremową zupę czosnkową z cukinią - poleca nasza czytelniczka, Anna Jadźwinek z Białej Podlaskiej.

Składniki: 700 g ziemniaków, 2 cebule, 5-8 ząbków czosnku, 500 ml jarzynowego bulionu (może być z kostki), 1 cukinia, 150 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, biały pieprz, 100 ml śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, czosnek obrać i większość ząbków pokroić na 2, 3 części. W rondlu o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę. Wrzucić ziemniaki i czosnek. Chwilę razem smażyć, wlać wino, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości ziemniaków około 20 minut. Nieco wystudzić, zmiksować na gładką masę. Dodać bulion, przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietankę, zagotować. W tym czasie na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i na niej usmażyć na złoto z obu stron pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Następnie osączyć na ręczniku papierowym. Każdą porcję dekorować kilkoma plasterkami cukini.

Placuszki z cukini

Składniki: 0,5 dużej lub 1 mała cukinia, szklanka tartego żółtego sera, 5 łyżek pikantnego ketchupu, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki otrąb, 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki świeżych posiekanych, ziół, kilka łyżek mąki, olej do smażenia, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Cukinię obrać ze skórki, z większej wydrążyć pestki, a miąższ zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do miski i posolić, a po 10 minutach dokładnie odsączyć z soku. Następnie wymieszać ze startym serem, ketchupem i drobno posiekaną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami. Dodać roztrzepane jajko, otręby i bułkę tartą. Jeśli masa jest zbyt rzadka, aby formować z niej placuszki, dodać nieco mąki. Na dużej patelni rozgrzać olej. Formować płaskie, nieduże placuszki, obtaczać je w niewielkiej ilości mąki i smażyć z obu stron na złoty kolor na dość dużym ogniu. Podawać z surówkami.

JAG