Rozmaitości
pixabay.com
pixabay.com

Zielony skarb natury

O oczyszczających, przeciwzapalnych oraz regeneracyjnych właściwościach chlorofilu i zaletach przyjmowania go w naturalnej formie - w rozmowie z Beatą Mońką, dietetyczką, promotorką zdrowego stylu życia.

Chlorofil to inaczej zielony barwnik skumulowany w nadziemnych częściach roślin: liściach i łodygach. „Zielony skarb natury” - mówi się o nim w kontekście prozdrowotnych właściwości. Przyzna Pani, że w ostatnich latach panuje wręcz moda na zielone rośliny?

Oczywiście, a wszystkie je (zielone rośliny) łączy jedno: zawartość wspomnianego chlorofilu, który nadaje im… zielony kolor. Chlorofil - przez lata kojarzony głównie z procesem fotosyntezy - w ostatnich dekadach coraz bardziej zyskuje na znaczeniu w medycynie naturalnej i suplementacji.

Zatem warto przyjrzeć się bliżej temu składnikowi, który kryje w sobie ogromny potencjał prozdrowotny.

 

W chromoterapii (metoda leczenia kolorami) zielony jest często uznawany za „króla kolorów”, gdyż działa kojąco na nerwy – uspokaja i relaksuje, a przy tym poprawia koncentrację.

Pozytywnych skutków oddziaływania zielonego barwnika jest o wiele więcej. Chlorofil wspomaga leczenie serca, wątroby i anemii. Reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia jelita. Korzystnie, o czym już pani wspomniała, wpływa też na układ nerwowy i jest niezbędny w leczeniu depresji.

 

W odniesieniu do chlorofilu nie sposób pominąć również jego cennych właściwości oczyszczających, przeciwzapalnych i regeneracyjnych. ...

AW

Pozostało jeszcze 85% treści do przeczytania.

Posiadasz 0 żetonów
Potrzebujesz 1 żeton, aby odblokować ten artykuł