Ser swojski z czosnkiem
Składniki: około 5 litrów swojskiego, świeżo udojonego mleka, 50 kropli podpuszczki (można ją kupić w sklepach), główka czosnku.
Wykonanie: Do ciepłego jeszcze mleka dodajemy podpuszczkę (10 kropli na litr) i odstawiamy do skrzepnięcia na około ½ godziny. Po tym czasie mleko, przypominające zsiadłe, trzeba przemieszać, rozdrabniając do grudek wielkości dużej łyżki. Odstawiamy całość na około godzinę, po czym zlewamy część serwatki. Do pozostałej masy dodajemy drobno posiekany czosnek i delikatnie mieszamy, a następnie wlewamy całość do formy (może to być cedzak wyłożony płótnem). Po kilku godzinach odciekający ser należy delikatnie przewrócić. Ser odcieka około 12 godzin (nie wymaga odciskania), po czym solimy go z wierzchu i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny – do dojrzewania. Smacznego!
KL