Kulinarna rewolucja
– Problemy żywieniowe w krajach wysoko rozwiniętych przybrały skalę do tej pory niespotykaną – podkreśla Grzegorz Łapanowski. – My, Polacy tyjemy dziesięć razy szybciej niż Amerykanie dzisiaj. Dogonimy ich w ciągu niecałych dziesięciu lat, jeśli natychmiast nie zaczniemy działać – alarmuje.
Kucharz – nauczyciel
GrzegorzŁapanowski dał się poznać nie tylko jako znakomity kucharz, ale także doskonały nauczyciel. W Kuchni TV prowadzi Ł’apetyt – program o tradycji i nowoczesności oraz dobrych produktach. Jego motto – żyję by jeść, gotuję by żyć – od lat wprowadza w czyn. Gotował od najmłodszych lat, w domu, kilkunastu restauracjach, m.in. z Kurtem Schellerem, Robertem Sową, Modestem Amaro. Jak podkreśla, to im i wielu innym zawdzięcza kulinarną wiedzę i pasję. A skąd pomysł, by uczyć o jedzeniu? – Przeraziło mnie to, co zobaczyłem dziesięć lat temu w Stanach Zjednoczonych – wspomina. – Byłem na obozie, gdzie pracowałem w kuchni i przygotowywałem jedzenie dla setki osób. Choć sam nie bardzo miałem wtedy pojęcie o gotowaniu, zaskoczyło mnie, że wszystko było przygotowywane z półproduktów. Żadnego gotowania zupy od podstaw. Dzieci nie znały smaku prawdziwego chleba, takiego pieczonego na zakwasie, domowego rosołu!
Z myślą o najmłodszych
G. Łapanowski o swoim najnowszym przedsięwzięciu – Szkole na widelcu – mówi, że jest spełnieniem marzeń. To projekt edukacyjny skierowany do szkół i przedszkoli, którego celem jest działanie na rzecz podniesienia jakości odżywiania w państwowych i prywatnych placówkach żywienia zbiorowego – by jedzenie było lepsze! Walczy też o to, żeby Polacy gotowali w domach. ...
JAG