Większości z nas gluten nie szkodzi
Jeśli nie jest leczona, sprzyja rozwojowi poważnych schorzeń, m.in. osteoporozie i niepłodności. Przyczynami celiakii mogą być czynniki genetyczne lub nieprawidłowa reakcja immunologiczna naszego organizmu na gluten (osłabienie działania układu odpornościowego)- mówi Anna Sajdakowska, dietetyk.
Czym jest sprawca dolegliwości występujących u osób chorych na celiakię, tj. gluten?
Gluten to białko znajdujące się głównie w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. Frakcja glutenu, tzw. gliadyna, niszczy wyściółkę jelita cienkiego, co zdecydowanie zmniejsza wchłanianie składników pokarmowych i może prowadzić do poważnego niedożywienia. W kontakcie z glutenem układ odpornościowy zaczyna produkować przeciwciała niszczące komórki, w których namierzą „wroga” – głównie kosmki jelitowe. Skutkiem tego jest złe wchłanianie pokarmu. Po dłuższym czasie dochodzi do znacznych niedoborów substancji odżywczych, witamin, składników mineralnych, co poważnie odbija się na zdrowiu.
Czy sprawę wykluczenia glutenu z diecie załatwia rezygnacja z pieczywa?
Niestety nie jest to takie proste! Jedyny lek to całkowite wyeliminowanie glutenu. Problem polega na tym, że gluten znajdziemy nie tylko w produktach zbożowych. Nadaje on żywności odpowiednią konsystencję, dlatego dodaje się go m.in. do wędlin, dań gotowych, wyrobów garmażeryjnych, napojów, ryb czy sosów. Gluten jest składnikiem słonych przekąsek, takich jak chipsy, ale również nabiału – zawierają go jogurty i lody, gwarantując im właściwą gęstość.
Osoba chora na celiakię, która nie wykluczy wszystkich produktów zawierających gluten ze swojego jadłospisu, nadal będzie mieć problemy zdrowotne.
Bezpiecznie można sięgać po chleb i makarony z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, amarantusa, komosy ryżowej (te rośliny naturalnie nie zawierają glutenu). A także kaszę jaglaną, orzechy, soczewicę, ciecierzycę, sezam, siemię lniane i ziarna słonecznika.
Zgodzi się Pani z opinią, że medialny rozgłos wokół choroby trzewnej, jaki od pewnego czasu obserwujemy, może spowodować zbyt daleko posuniętą ostrożność i zdegradowanie produktów zawierających gluten?
Rzeczywiście, w mediach coraz częściej namawiani jesteśmy do rezygnacji z jedzenia pieczywa i zbóż zawierających gluten. Ale tak naprawdę większości z nas gluten nie szkodzi! Trawimy go bez problemu. Korzyści z jego odstawienia odczują na pewno osoby chore na celiakię, osoby z alergią i nadwrażliwością na gluten – na pewno nie zdrowe osoby!
Czym grozi niedobór glutenu w menu osoby zdrowej?
Niedobór glutenu w diecie nikomu nie zaszkodzi, pod warunkiem że jadłospis jest właściwie zbilansowany. Niepotrzebne wykluczanie go z menu ma swoje konsekwencje. Bez pomocy dietetyka zbilansowanie takiej jadłospisu nie jest wcale proste. Warto podkreślić, że dieta bezglutenowa stosowana przez dłuższy czas w sposób nieprzemyślany może doprowadzić do niedoborów składników odżywczych – kwasu foliowego, żelaza, magnezu, cynku i błonnika zawartych w produktach zbożowych. Nie wolno też zapominać, że podstawowym źródłem energii dla organizmu są węglowodany złożone.
Aby uniknąć problemu „niedożywienia”, należy przede wszystkim jeść codziennie kilka porcji produktów naturalnie bezglutenowych, jak kasza jaglana, gryczana, orzechy czy ryż, które są bogate w błonnik i składniki odżywcze. A wysoko przetworzone gotowe zastępniki, czyli np. pieczywo z bezglutenowej skrobi pszennej, spożywać z umiarem, ponieważ zawiera dużo dodatków do żywności, które nie są polecane z dietetycznego punktu widzenia.
Czy jest szansa na to, aby ustrzec się zachorowania – wiemy, że celiakia dopada ludzi w różnym wieku?
Celiakię można rozpoznać u niemowląt, kiedy zacznie się wprowadzać produkty zbożowe do menu maluszka. U niektórych osób pozostaje niewykryta nawet do 40 roku życia. Jeśli podejrzewamy chorobę u siebie, warto udać się do lekarza i poprosić o wykonanie badań. Nieleczona może doprowadzić do wielu dolegliwości: niedożywienia, migreny i depresji, niedokrwistości, przewlekłych biegunek. Jednak trudno tu mówić o profilaktyce – na pewno trzeba obserwować swój organizm po spożyciu produktów zawierających gluten. Leczenie celiakii wiąże się, niestety, ze stosowaniem ścisłej diety przez całe życie.
Skontaktuj się!
Ci z Państwa, którzy nie potrafią poradzić sobie ze złymi nawykami żywieniowymi, mogą skorzystać z wizyty u dietetyka, który wskaże indywidualne zalecenia, przeanalizuje dotychczasowy jadłospis i ułoży prawidłową dietę dostosowaną do wieku, masy ciała i płci danej osoby, jak również do jednostki chorobowej, stylu życia, upodobań i umiejętności kulinarnych.
Więcej informacji znajdą Państwo na stronie www.metamorfozadiety.blogspot.com, pisząc na adres e-mail: metamorfozadiety@gmail.com bądź kontaktując się telefonicznie: nr tel. 695-411-381
Konsultacje dietetyczne odbywają się w następujących punktach:
1. Garwolin, ul. Wiejska 57a, lok. 9 (www.psychotechnika-gaya.pl)
2. Garwolin, ul. Korczaka 38 (www.centrumkobiet-garwolin.pl)
3. Warszawa Śródmieście, ul. Mokotowska 55 (www.le-spa.pl)
4. Warszawa, ul. Bora-Komorowskiego 21, lok. 313 (www.studio-deesse.pl)
5. Łaskarzew, ul. Garwolińska 86 (budynek PHU ARCON)
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standardowy;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}