Jak poprawić żyzność?
Gleba jest układem, który składa się z powiązanych ze sobą elementów. Od części organicznej - choć wynosi zaledwie 5% całości - zależy jej żyzność. Rolą dobrego gospodarza jest, by jej nie popsuć. Jak tego dokonać? Najczęściej stosowane metody to odpowiednie zmianowanie, stosowanie nawozów organicznych oraz pozostawianie resztek pożniwnych.
Rola próchnicy
Niektórzy zapominają, że próchnica jest elementem budującym strukturę gleby, a związki próchnicze mogą zmagazynować do 12 razy więcej składników pokarmowych niż część mineralna gleby. To ona zwiększa zdolności buforowe, reguluje i stabilizuje odczyn. W skład próchnicy wchodzą różne związki organiczne o rozmaitych właściwościach chemicznych, fizycznych i mikrobiologicznych.
Głównym składnikiem próchnicy są kwasy humusowe. Na szczególną uwagę zasługuje ich wpływ na zapewnienie stałej optymalnej dostępności fosforu w glebie. Jak powszechnie wiadomo, fosfor jest najważniejszym pierwiastkiem w początkowej fazie rozwoju każdej rośliny. Niestety w polskich warunkach mamy bardzo często do czynienia ze spadkiem jego dostępności. Konsekwencją jest powolny start wegetacji a w rezultacie utrata plonu.
Kwasy humusowe
By zapewnić wysoką dostępność fosforu z gleby, ważną rolę mogą odegrać kwasy humusowe. Jak powszechnie wiadomo, mają one silne właściwości chelatyzujace, neutralizują toksyczny mangan, żelazo i glin. Dzięki temu fosfor nie wytrąca się w postaci nierozpuszczalnych związków. Kwasy humusowe odgrywają decydującą rolę w zapewnieniu wysokiej dostępności fosforu. Zabezpieczają go przed uwstecznieniem oraz utrzymują wysoką aktywność mikrobiologiczną gleby. Specjaliści podkreślają, że większość gruntów w Polsce jest uboga w próchnicę, dlatego rolnicy powinni uwzględnić stosowanie kwasów humusowych w planie nawożenia.
JAG