W trosce o czystą krew
Chyba najczęściej powtarzanym na początku kalendarzowego roku życzeniem jest zdrowie.
Gdybyśmy jednak na co dzień rzeczywiście pamiętali o dewizie „w zdrowym ciele zdrowy duch”, przykładalibyśmy znacznie większą wagę do sposobu żywienia, ilości i jakości spożywanych napojów, jak też aktywności fizycznej. W opinii wielu osób podstawą troski o zdrowie jest oczyszczanie krwi – tego życiodajnego płynu.
Wszystko ma swoją przyczynę
Przyczyną wielu niekorzystnych objawów zdrowotnych są szkodliwe związki, które gromadzą się w ludzkim organizmie. Część z nich powstaje jako uboczny produkt przemiany materii. Inne – „zbieramy” niejako na własne życzenie; spożywamy je wraz ze środkami konserwującymi zawartymi w żywności, wypijamy wraz z zanieczyszczeniami obecnymi w wodzie pitnej czy mleku. Nagromadzeniu się tych produktów w organizmie sprzyjają choroby albo szwankujące działanie wątroby, nerek, przewodu pokarmowego, a także schorzenia układu krążenia, płuc i oskrzeli.
Czy wiesz, co jesz?
Najskuteczniejsze w oczyszczaniu krwi są warzywa i owoce. Należy jeść ich bardzo dużo: gotowanych i surowych. Jako „filtry” świetnie sprawdzają się przyrządzane w domu soki z takich warzyw, jak: buraki, brukselka, brokuły, kapusta, kalafior, kukurydza, marchew, papryka, pietruszka, por, rzepa, seler. Skuteczne w oczyszczającej kuracji są również potrawy z soi, nabiał, chude ryby, cielęcina, mięso indyka. Pamiętajmy o obecności w jadłospisie jabłek. Codziennie pijemy szklankę naparu z rumianku osłodzonego łyżeczką miodu. W ogóle miodem powinniśmy – w miarę możliwości – zastępować cukier i zrezygnować ze sztucznie barwionych napojów.
Docenić zioła
W medycynie naturalnej zioła są uznawane za niezastąpione i skuteczne środki powodujące z jednej strony neutralizację związków szkodliwych, z drugiej ułatwiające ich wydalanie z moczem, kałem lub potem. Oczyszczające działanie mają też ziołowe kąpiele, np. po 20 g ziela krwawnika, liści szałwii, liści babki lancetowatej, kwiatów nagietka i stokrotki. Najbardziej znaną rośliną, zwaną „ziółkiem czyszczącym krew”, jest perz.
Oto receptury mieszanek ziołowych, które skutecznie usuwają szkodliwe związki z organizmu.
Odwar z kłączy perzu
1 łyżkę stołową rozdrobnionego suchego surowca zalewamy szklanką wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5-7 min pod przykryciem. W razie potrzeby przecedzamy. Pijemy dwa, trzy razy dziennie.
Recepta o. Grzegorza
Po 50 g: ziela krwawnika, ziela fiołka trójbarwnego, kwiatu stokrotki, kwiatu jasnoty białej, korzenia mniszka lekarskiego, korzenia łopianu, liści poziomki, liści brzozy, liści maliny oraz po 20 g szyszek chmielu oraz kwiatu nagietka dokładnie mieszamy. Łyżeczkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem 20 min, przecedzamy. Pijemy gorący napar raz, dwa razy dziennie, przed jedzeniem.
Recepta o. Klimuszko
Dokładnie mieszamy po 50 g: korzenia arcydzięgla, korzenia mniszka lekarskiego, korzenia lubczyku, kłącza perzu, kłącza pięciornika, kłącza tataraku, owoców dzikiej róży, owoców jarzębiny, kwiatów wiązówki, liści borówki czernicy i ziela fiołka trójbarwnego. Łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem trzy godziny, przecedzamy. Pijemy trzy razy dziennie – szklankę przed posiłkiem.
KL