Aktualności
Mniej na wsparcie mleczarstwa

Mniej na wsparcie mleczarstwa

Unijny budżet mleczarski na 2017 r. jest przeszło pięciokrotnie niższy niż rok wcześniej. Wyniesie on ponad 119 mln euro wobec 567 mln euro w ubiegłym roku.

W 2016 r., ze względu na problemy, jakie pojawiły się po zakończeniu kwotowania produkcji mleka w UE, Komisja Europejska znacząco zwiększyła budżet na ten cel. Był on niemal pięciokrotnie wyższy od wydatków poniesionych w 2015 r. (106 mln euro) – informuje w grudniowym raporcie Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA), która monitoruje zagraniczne rynki rolne.

Zniesienie limitowania produkcji mleka od kwietnia 2015 r. miało doprowadzić do zwiększenia jego produkcji w UE. Rynek oczekiwał też spadku cen produktów mleczarskich. I faktycznie produkcja mleka wzrosła, a ceny spadły. Zbiegło się to ze znacznym zmniejszeniem popytu na te artykuły mleczarskie ze strony krajów azjatyckich, głównie Chin, oraz z rosyjskim embargiem.

Niskie ceny utrzymywały się do czerwca 2016 r. Sytuacja zmieniła się w drugiej połowie ub. r., kiedy to na skutek niesprzyjających warunków pogodowych produkcja mleczarska w UE była niższa niż wcześniej prognozowano, a wzrostowi notowań unijnych przetworów mlecznych zaczął sprzyjać zwiększający się popyt ze strony krajów Azji.

Listopadowe notowania większości produktów mleczarskich wykazywały zwyżki. Poziom notowań był na ogół wyższy niż w analogicznym okresie 2015 r.

Środki na dopłaty do przechowywania masła i tłuszczu mlecznego w 2015 r. były niewielkie i wyniosły 2,68 mln euro. W 2016 r. na ten cel przeznaczono już 15 mln euro, a na dopłaty do mleka w proszku 17 mln euro. W tym roku na dopłaty zarezerwowano odpowiednio 12 i 14 mln euro. Ponadto w 2017 r. na unijny program „Mleko w szkole” zaplanowano 75 mln (tyle co rok wcześniej). Pozostałe ewentualne wydatki na mleczarstwo, tj. dopłaty do przechowywania serów, na refundacje eksportowe oraz na inne wydatki kryzysowe, nie zostały jeszcze w budżecie określone.

HAH