Rozmaitości
Źródło: PIXABAY
Źródło: PIXABAY

Dieta wspomagająca stawy

Na stan stawów i sprawność ruchową człowieka wpływa jego sposób odżywiania się. Odpowiednia dieta zapobiega bólom stawów, może opóźnić proces chorobowy lub złagodzić dolegliwości towarzyszące chorobom stawów. Są też produkty spożywcze, które nasilają dolegliwości.

Składnikiem odżywczym ważnym dla zdrowia stawów jest białko, podstawowy budulec chrząstki stawowej. Dlatego też poleca się spożywać jaja, chude produkty mleczne (twarogi, jogurty, kefiry), mięso drobiowe oraz ryby.

Usprawnienie działania przeciążonych lub zaatakowanych chorobą stawów umożliwia spożywanie białka kolagenu. Naturalnie występuje on w różnych galaretkach mięsnych (galarety z nóżek, głowizny) i rybnych oraz w galaretkach owocowych.

Kwasy tłuszczowe omega-3 polepszają ruchomość stawów, gdyż sprzyjają powstawaniu związków zapobiegających procesom zapalnym stawów. Mogą też łagodzić objawy zapalenia stawów. Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie (halibut, łosoś, makrela, sardynki, śledź, tuńczyk). Produkty te powinny być stałym składnikiem diety. Dla zdrowia stawów polecane są także oleje (rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek), orzechy włoskie i siemię lniane. Dostarczają kwasów omega-3 oraz witaminę E, która ma działanie przeciwzapalne. W diecie zapewniającej dobrą kondycję stawów powinny znaleźć się również warzywa i owoce. Najbardziej wskazane to: marchew, dynia, brokuły, szpinak, kapusta, buraki, seler, por, morele, porzeczki, truskawki, cytrusy, owoce dzikiej róży. Warzywa i owoce są źródłem witamin o działaniu przeciwutleniającym. Zapobiegają zwyrodnieniom stawów, gdyż niszczą wolne rodniki, które sprzyjają powstawaniu zmian zapalnych stawów. Zawarta w owocach i warzywach witamina C jest niezbędna do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien. Naturalnym przeciwutleniaczem jest witamina E. Występuje dość powszechnie w żywności m.in. w olejach, margarynach i kiełkach pszenicy. Istotnym składnikiem diety bezpiecznej dla stawów są pełnoziarniste produkty: razowe pieczywo i makarony, brązowy ryż, kasze, płatki owsiane. Dostarczają one błonnika pokarmowego, który pozwala utrzymywać prawidłową masę ciała i nie przeciążać stawów. Ważne jest dostarczanie z dietą również składników mineralnych (cynk, żelazo, siarka).

Aby utrzymać stawy jak najdłużej w dobrym stanie, należy ograniczyć – albo w ogóle wykluczyć – spożywanie niektórych produktów. Najlepiej unikać spożywania tłuszczów zwierzęcych (smalec, masło, słonina, tłusta wieprzowina, tłuste wędliny, podroby). Tłuszcz zwierzęcy zmniejsza przyswajalność białek. Niewskazane jest spożywanie produktów zawierających kwas arachidonowy, który może sprzyjać stanom zapalnym stawów (czerwone mięso, olej słonecznikowy, kukurydziany). W celu ochrony stawów nie należy pić mocnej kawy, mocnej herbaty oraz alkoholu, które zmniejszają przyswajalność białka. Poza wymienionymi, inne produkty mogą też szkodzić stawom, co jest cechą indywidualną. Dlatego też, gdy komuś dokuczają stawy, należy zwrócić uwagę, czy po spożyciu jakiegoś produktu dolegliwości się nasilają. Wskazane jest wykluczenie takiego produktu z diety.

Milena Wasilewska