Rozmaitości
Źródło: PIXABAY
Źródło: PIXABAY

Żywność a koronawirus

Mało prawdopodobne jest, aby koronawirus przenosił się przez żywność - informuje na swojej stronie Główny Inspektorat Sanitarny, ale jednocześnie apeluje o zachowanie zasad bezpieczeństwa.

W celu zminimalizowania ryzyka zakażenia istotne jest przestrzeganie zasad higieny oraz bezpieczeństwa produkcji, kupna, dostarczania oraz przygotowywania żywności. GIS przypomina, że koronawirusy potrzebują do namnażania gospodarza, którym jest człowiek. - Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa. Koronawirus ulega destrukcji, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury, np. 60ºC przez 30 min. W przypadku mięsa, produktów surowych typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2 - informuje sanepid. Ponadto przypomina, że wirus przenosi się w sposób bezpośredni - poprzez kontakt z wydzielinami zainfekowanej osoby (drogą kropelkową, ale również przez kał i mocz) lub pośrednio - poprzez kontakt z powierzchniami, na których znajdują się wydzieliny osoby zainfekowanej, jeśli na nie nakaszlała lub nakichała.

Aktualnie dostępne dane wskazują na to, że wirus może przetrwać kilka godzin na powierzchniach. Sposobem na jego pozbycie się jest dezynfekcja zwykłymi środkami stosowanymi w domu.

GIS zwraca też uwagę na zachowanie zasad higieny – właściwe mycie rąk, które ma „na celu zapobieganie zanieczyszczeniu żywności potencjalnie chorobotwórczymi mikroorganizmami, których źródłem mogą być osoby mające kontakt z żywnością”. Przypomina również o zasadach bezpieczeństwa i higieny wśród pracowników, przedsiębiorców branży spożywczej oraz konsumentów.

– W miarę możliwości należy unikać przebywania w miejscach zatłoczonych, utrzymywać odstępy w kolejkach. Należy pamiętać o higienie rąk oraz higienie kichania i kasłania, w szczególności przy pakowaniu żywności luzem: pieczywa, produktów cukierniczych, orzechów. Do pakowania należy używać dostępnych rękawic foliowych oraz torebek. Niehigienicznym zachowaniem jest przebieranie i dotykanie produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej, np. pieczywa, bułek, wyrobów cukierniczych. Należy zwracać też uwagę na właściwą higienę układu oddechowego: nie kasłanie/kichanie w stronę innych osób, jak i towaru – przypomniano klientom.

 

Umyj ręce, wyrzuć opakowanie

Przebywając w domu, należy zwrócić uwagę na właściwą higienę mycia i przygotowania żywności.

– To priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych – podkreśla sanepid.

– Należy myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski. Zawsze pamiętać o separacji produktów surowych i artykułów już przygotowanych do spożycia, w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach – wylicza.

GIS dodaje też, że powinno się np. wyrzucać opakowania zewnętrzne przed umieszczeniem produktu na półce, ale zachowywać istotne informacje, np. datę przydatności do spożycia. A przed rozpoczęciem przygotowywania lub gotowania żywności, jak również po jej przygotowaniu należy umyć ręce ciepłą wodą i mydłem. Należy unikać zanieczyszczenia żywności przez przybory kuchenne (noże, deski itp.) poprzez dokładne mycie detergentami przed ponownym użyciem do innych produktów spożywczych. Lodówki i blaty kuchenne powinny być czyszczone regularnie, choć częściej niż zwykle.

 

Konsumpcja tylko w domu

GIS zwraca przy tym uwagę, że jedzenie posiłków kupionych na wynos powinno odbywać się po przyjściu z nimi do domu, nie na ulicy. Jednocześnie radzi, jak postępować z posiłkami dostarczanymi z restauracji lub zakupionymi na wynos. – Najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie posiłków zaraz po dostarczeniu. Nie zaleca się ich przechowywania. Jeśli decydujemy się na przechowanie dań gotowych (zupy, pizza, dania mięsne, ziemniaki) – pamiętajmy o właściwych warunkach chłodniczych (lodówka – poniżej 5ºC). Nie należy przechowywać dania dłużej niż 24 godziny.

– Nigdy nie zostawiajmy resztek posiłków, które jedliśmy. Jeśli chcemy przechować część dania, to nałóżmy na talerz ilość, którą zamierzamy spożyć, a resztę od razu umieśćmy w czystym zamykanym pojemniku i włóżmy do lodówki – instruuje GIS. Dodaje, że przechowywane posiłki, takie jak np. zupy, należy doprowadzić do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70ºC. Inne dania należy odgrzewać do temperatury powyżej 70ºC.

HAH