Opinie
Źródło: arch. pryw.
Źródło: arch. pryw.

Kuchnia dawnych Kresów

Z polską Wigilią kojarzy się karp. Z ukraińską? - Kutia - mówi Mykoła Mańko. Smakowita podróż po Kresach, w jaką zabiera czytelnika, jest też próbą szukania odpowiedzi na pytania: czy barszcz ukraiński aby na pewno jest ukraiński i dlaczego na wigilijnych stołach Ukraińców serwowany jest barszcz polski.

Urodził się w Drohobyczu na Ukrainie. Jako uczeń technikum weterynaryjnego marzył o zostaniu… Doktorem Dolittle. Miłość do Polski, gdzie mieszka od 29 lat, zapoczątkowała - co podkreśla - fascynacja religijna. - Chciałem mieć na własność egzemplarz Pisma Świętego. W Związku Radzieckim nie można było wówczas dostać Biblii i tak trafiłem do polskiego kościoła. Z Mszy św., jako że nie znałem wtedy języka, zapamiętałem tylko słowa: Jezus Chrystus - wspomina. Na początku lat 90 M. Mańko podjął studia na Papieskiej Akademii Teologicznej w Krakowie. Jak sam mówi: przyjechał na naukę, ale wrósł w Polskę. - W Krakowie zakochałem się od pierwszego wejrzenia. W końcu i Kraków, i Drohobycz to Galicja - zaznacza, dodając, iż sentyment do miasta jest w znacznej mierze zasługą ludzi, których spotykał.

– Trafiłem do środowiska związanego z Solidarnością i poznawałem wychowanków Karola Wojtyły. „Chciałbym być taki jak oni” – myślałem, a z drugiej strony zauważyłem, że będąc poza swoim krajem, cały czas o nim opowiadam! Porównywałem, czym żyją ludzie w Polsce, a czym na Ukrainie, co jedzą, jakie mają zwyczaje i tradycje.

Odkryta pasja wpłynęła na zawodową profesję. Mykoła jest dziś cenionym przewodnikiem miejskim oraz autorem inspirujących książek kulinarnych.

 

U nas jest tak, a u was tak

„Współczesna kuchnia dawnych Kresów” – najnowsza publikacja autora – zawiera ilustrowane przepisy na narodowe dania kuchni litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, żydowskiej, ormiańskiej i tatarskiej. Walorem tej książki są też okraszone anegdotami opowieści o historii i specyfice kuchni kresowej. Pytany o źródło kulinarnych zainteresowań, M. Mańko mówi wprost: – Wychowałem się w domu, w którym bardzo dobrze gotowano.

Na tęsknotę za tradycyjną kuchnią ukraińską nałożyła się chęć poznania zwyczajów kuchni polskiej. ...

Agnieszka Warecka

Pozostało jeszcze 85% treści do przeczytania.

Posiadasz 0 żetonów
Potrzebujesz 1 żeton, aby odblokować ten artykuł