
Profilaktyka ma znaczenie
Na całym świecie, także w Polsce, wzrasta zachorowalność na nowotwory przewodu pokarmowego: raka jelita grubego, trzustki, żołądka. Jak to wygląda z perspektywy Bialskiej Onkologii?
Również obserwujemy tendencję wzrostową. Zgłaszają się do nas mieszkańcy miasta, powiatu i regionu w różnych grupach wiekowych, nawet ci bardzo młodzi, u których rozpoznajemy nowotwory przewodu pokarmowego.
A jeszcze nie tak dawno np. rak jelita grubego uznawany był za chorobę ludzi starszych.
Wprawdzie gros pacjentów stanowią osoby ok. 60 lat i starsze, ale w ostatnim czasie obserwujemy również coraz większą liczbę zachorowań u ludzi między 30 a 40 rokiem życia. Niestety, są to również rozpoznania nowotworów w stadium rozsiewu.
Co jest główną przyczyną tego wzrostu zachorowań?
Ogromny wpływ mają styl życia i dieta. W ostatnich latach zmieniła się technologia wytwarzania żywności. Spożywamy więcej produktów przetworzonych, z dużą ilością konserwantów i różnych chemicznych ulepszaczy, które powodują, że jedzenie ładnie wygląda na półce, ale niekoniecznie nam sprzyja. Często jemy w biegu, nieregularnie, zajadamy stres.
Nie możemy pominąć czynników genetycznych, czyli predyspozycji do określonego rodzaju chorób, np. polipowatość gruczolakowata jelita grubego czy niezwiązany z nią dziedziczny rak jelita grubego, tzw. zespół Lyncha. O ile w tych przypadkach nie mamy wpływu na ryzyko zachorowania, o tyle na czynniki środowiskowe już tak. ...
DY