
Dieta dla zdrowych zębów
Rola diety w kontroli choroby próchnicowej jest ogromna. - Właściwe zwyczaje żywieniowe mają istotny wpływ nie tylko na stan zdrowia jamy ustnej, ale i na ogólny stan zdrowia. W połączeniu z optymalną higieną jamy ustnej oraz stosowaniem preparatów zawierających fluor, głównie zawartych w pastach do mycia zębów, stanowią one istotny czynnik redukujący ryzyko rozwoju choroby próchnicowej lub spowalniający jej progresję - zaznacza dr n. med. i n. o zdr. Aneta Zduniak, wykładowca z Zakładu Stomatologii Zachowawczej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Cukier i inne słodziki
Jak tłumaczy lekarz dentysta, sposób żywienia może nasilać lub zmniejszać ryzyko próchnicy poprzez wpływ na aktywność bakterii próchnicotwórczych zamieszkujących jamę ustną oraz wydzielanie śliny. Jednym z najważniejszych szkodliwych czynników jest duże spożycie łatwo fermentujących cukrów, takich jak: sacharoza, miód, cukry zawarte w syropach i sokach owocowych. Stanowią one bowiem łatwo dostępną pożywkę dla bakterii próchnicotwórczych obecnych w jamie ustnej. Wynikiem przemiany cukrów przez bakterie jest produkcja kwasów odpowiadających za utratę minerałów z tkanek zęba i rozwój ubytku próchnicowego.
– Mówiąc o wpływie węglowodanów, należy podkreślić, że ważnym elementem modyfikującym przebieg próchnicy jest częstość spożywania produktów zawierających cukry. Niebagatelne znaczenie ma również konsystencja pożywienia oraz czas jego kontaktu z powierzchnią zębów. Ryzyko próchnicy wzrasta szczególnie, gdy cukier spożywany jest zbyt często jako przekąska między posiłkami i w formie, która łatwo „przylepia się” do zębów i długo jest z nich usuwana, np. ...
IZU