Rozmaitości
A jak anemia

A jak anemia

Anemia nazywana jest również niedokrwistością. Objawia się obniżonymi wartościami hemoglobiny i erytrocytów.

Rozróżnia się wiele typów niedokrwistości. Ze względu na zróżnicowane przyczyny wystąpienia choroby, niedokrwistość dzieli się na trzy główne grupy: niedokrwistość pokrwotoczna (spowodowana utratą krwi), niedokrwistość wynikająca ze zmniejszonego wytwarzania krwinek czerwonych i zaburzeń wytwarzania hemoglobiny oraz niedokrwistość spowodowana skróconym czasem życia czerwonych krwinek.

Najczęstsze objawy niedoboru żelaza to bladość skóry, uczucie osłabienia, duszność po wysiłku, bóle głowy, szmer skurczowy nad sercem. Przy anemii z niedoboru żelaza pojawia się łamliwość włosów i paznokci, zmiany na błonie śluzowej języka, gardła, zajady w kącikach ust, wysuszenie skóry. Niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza stanowi 80% chorób tego rodzaju. Bardzo często pojawia się w wyniku stosowania niewłaściwej diety. Doskonałym źródłem żelaza dobrze przyswajalnego przez nasz organizm są chude mięso i wędliny, a także wątroba. Wchłanianie żelaza zwiększa witamina C, którą zawierają papryka, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, cytrusy i czarna porzeczka. Produkty o średniej zawartości żelaza to: drób, mięso, kasze, warzywa, a o dużej zawartości – podroby, warzywa strączkowe. W czasie posiłków należy ograniczyć picie kawy i herbaty, ponieważ zawierają one związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.

JAG