Świąteczne narodowe ciasto bułgarskie według przepisu s. Marii Zajkowej ze Zgromadzenia Sióstr Pasjonistek w Siedlcach.
Składniki: ciasto – 3 jajka, 1 kg mąki, 250 ml mleka, 1/2 szklanki oleju, 1/2 kostki drożdży; masa: 350 g sera białego, 1 łyżka soli; syrop: 2 szklanki cukru, 4 szklanki wody, 2 cukry waniliowe.
Wykonanie: wymieszać ser z solą. Z podanych składników wyrobić miękkie ciasto. Następnie rozwałkować je na długie plastry grubości około 2 mm. Posmarować wierzch olejem. Rozrobiony biały ser rozrzucić na cieście. Przygotowany placek zwijać luźno w formę długiego rulonu. Gotowe rulony ciasta układać w brytfance do pieczenia, posmarowanej olejem, tworząc formę ślimaka. Ciasto posmarowane po wierzchu olejem odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180-200 st. C aż do uzyskania ciemnozłotego koloru. Po przestudzeniu ciasto zalać gorącym syropem.
WA