
Bitwa na smaki
Inicjatywę, jak co roku, adresowano do osób indywidualnych oraz grup zorganizowanych (kół gospodyń wiejskich, kół emerytów, rencistów itp.). Cel? Również niezmienny. - Wpieranie i promocja tradycyjnej kuchni regionalnej z Mazowsza i Podlasia, reaktywowanie i zachowanie od zapomnienia tradycji kulinarnych z tego terenu, odtwarzanie starych receptur, przepisów, spisanie ich i opracowanie na nowo - zaznaczają organizatorzy. Biesiadne stoły aż uginały się od domowych pyszności - potraw i nalewek.
Zgłoszono bowiem potrawy w pięciu kategoriach: dania mięsne i półmięsne, sałatki, surówki i przystawki, zupy i buliony, ciasta i desery, napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Warunek był jeden: wszystkie dania i napoje (podane wraz z przepisem) musiały być oparte na tradycyjnych recepturach pochodzących z Mazowsza i Podlasia.
Specjalnie powołana komisja konkursowa w składzie: Anna Szpura, Adam Filipczuk i dyrektor M-GOK Patryk Kamiński, oceniała nie tylko smak. Równie ważne były także walory estetyczne, zgodność z tradycją regionu, samodzielność wykonania oraz sposób podania potraw i napojów. Po długich i burzliwych naradach jury wytypowało zwycięskie potrawy w każdej z kategorii. Pierwsze miejsce zdobyły pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem, przygotowane przez KGW w Kukawkach (danie mięsne i bezmięsne), drugie – gołąbki tradycyjne w wykonaniu Lilianny Barbary Bielak, trzecie – pasztet domowy Beaty Agnieszki Strąk. Najlepszą sałatkę zrobiło KGW w Wyczółkach (kieszonki z serem mozzarellą i pleśniowym), nagrodzono również pieczoną kaszankę Zdzisławy Tomaszewskiej oraz kiszoną sałatę przygotowaną przez Adriana Strąka. W kategorii zupy i buliony nagrodę główną dostało ponownie KGW w Kukawkach za kremową zupę z dyni. Najsmaczniejszy deser upiekła z kolei Zofia Troć – rogaliki drożdżowo-kruche z jabłkiem, a w kategorii trunków (alkoholowych lub bezalkoholowych) zwyciężył Stanisław Bielak, który zaserwował wino domowe. Drugie miejsce komisja przyznała Andrzejowi Kędziorze za andrzejówkę wieloowocową, trzecie – Łukaszowi Trębickiemu za porzeczkówkę. Wyróżnienie w tej kategorii otrzymała Barbara Miłkowska za zakwas nadbużański oraz KGW w Mordach za nalewkę na pędach sosny.
Zachowają receptury
Uczestnicy inicjatywy otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe, pamiątkowe dyplomy i podziękowania, które wręczył burmistrz miasta i gminy Mordy Jan Ługowski wraz z przewodniczącą rady Katarzyną Kotowską. Po ogłoszeniu wyników konkursu nastąpiła oczywiście degustacja wszystkich potraw i trunków. Warto również zaznaczyć, że zwycięskie przepisy potraw wraz ze zdjęciami zostaną opublikowane w pokonkursowym zbiorze tradycyjnych przepisów kulinarnych.
Podczas biesiady było nie tylko smacznie, ale również kolorowo, wesoło i radośnie. Czas zgromadzonym umilał zespół ludowy Złote Kłosy oraz Korniczanie.
IZU