Rozmaitości
Źródło: archiwum
Źródło: archiwum

Candida – wróg czy przyjaciel?

Candida albicans (bielnik biały) to grzyb pasożytniczy zaliczany do rzędu drożdżaków zasiedlający ludzki organizm. W normalnych warunkach nie daje objawów chorobowych. W stanach osłabienia może jednak nadmiernie się namnażać, powodując grzybicę różnych narządów.

- Grzyby candida ewolucyjnie związane są z organizmami zwierząt i ludzi - przypomina Beata Mońka, dietetyk. Candida albicans - jak tłumaczy - wchodzi w skład mikroflory błon śluzowych przewodu pokarmowego, oddechowego i moczowo-płciowego oraz skóry, nie wywołując objawów chorobowych u około 50-70% populacji ludzkiej. - Drożdżaki candida - nazywane drożdżami - są w rzeczywistości zarodnikami grzybów i wraz z bakteriami jelitowymi stanowią naturalną mikroflorę jelit. Odżywiają się one - tak jak drożdże - cukrami występującymi w kale. Jako komensale [organizmy cudzożywne pozostające w symbiozie z organizmem wyższym - przyp. red.] w warunkach równowagi okazują się pożyteczne: współpracują z pozostałymi mikroorganizmami w oczyszczaniu jelit z resztek pokarmowych - wyjaśnia. Niegroźne drożdżaki w „sprzyjających” okolicznościach mogą jednak rozrastać się w postaci grzybni, stając się niebezpiecznymi pasożytami.

Co odpowiada za przemianę nieszkodliwych z pozoru drożdżaków w chorobotwórcze grzyby? B. Mońka w pierwszej kolejności wskazuje na pożywienie bogate w rafinowane cukry i tłuszcze, a ubogie w świeże warzywa i oleje tłoczone na zimno. Przestrzega przed nieprawidłową dietą obfitującą w produkty silnie przetworzone (typu: fast food, konserwy, mrożonki, oleje rafinowane, margaryny), jak też sięganiem po słodycze, napoje słodzone czy używki. Wśród czynników sprzyjających rozwojowi grzybicy dietetyczka wymienia również m.in. niską odporność i podatność na alergie. – Ryzyko zachorowania zwiększają problemy jelitowe oraz infekcje bakteryjne i wirusowe. Pozostałe czynniki to: zespół złego wchłaniania, zakażenie pasożytami, choroby typu cukrzyca, niedoczynność przytarczyc i nadnerczy, niedożywienie, niedobory witamin oraz minerałów i anemie. Okolicznością sprzyjającą rozwojowi pasożytów są także leki: antybiotyki, sterydowe, hormonalne, antykoncepcja, immunosupresanty – wymienia. Na niekorzyść działa też – tak powszechne dziś – zabieganie, tj. życie w ciągłym stresie, niedobory relaksu i snu.

Namnażające się grzyby wydzielają toksyny, które wywołują symptomy przypominające objawy chorób reumatycznych, grypy, bakteryjnych infekcji jelitowych, nerwicy, depresji, alergii, otyłości, a nawet stanów nowotworowych. – Rozpoznanie, co leży u podstaw problemów zdrowotnych, pozwala skupić się na przyczynach, a nie samej chorobie, która – czego nie mamy świadomości – może być efektem przerostu grzyba candida – alarmuje dietetyczka.

 

Objawy kandydozy

Jakie oznaki powinny nas zaniepokoić? Wśród objawów kandydozy B. Mońka wskazuje m.in. na problemy ze strony układu pokarmowego, jak np. zaparcia lub biegunki, wzdęcia, niestrawność, alergię na gluten lub mleko, ale też moczowego: pieczenie, zapalenie dróg moczowych, problemy z prostatą lub zaburzenie miesiączkowania. W grupie symptomów – na co zwraca uwagę – są także łuszczyca, trądzik, nieprzyjemny zapach z ust, nadmierne pocenie się, jak również problemy z koncentracją czy ospałość po przebudzeniu. – Na przerost grzyba wskazywać może także łaknienie określonych pokarmów – dodaje, zaznaczając, iż podstawą prawidłowej diagnozy jest wnikliwy wywiad i rzetelne badanie laboratoryjne wraz z dokładną analizą.

– W diagnostyce grzybicy wykorzystuje się: test ślinowy, ankietę dającą możliwość oceny prawdopodobieństwa infekcji grzybem candida, wywiad dietetyczny oraz badania laboratoryjne: morfologię krwi z rozmazem, cukier (na czczo), badanie ogólne i pH moczu, badanie z kału na pasożyty i badanie funkcjonalności jelit. Przeprowadza się także analizę pierwiastkową z włosa. Ponadto stosuje się badanie alergii IgE i IgG zależnych – uściśla dietetyczka.

Czy kandydozę da się wyleczyć? – Oczywiście, że tak! W zależności od stopnia zaawansowania choroby leczenie może trwać jednak od kilku miesięcy do kilku lat. O pozytywnym efekcie decyduje determinacja i konsekwentne stosowanie się do zaleceń doświadczonego specjalisty – wyjaśnia, przypominając, iż przygotowanie do walki z przerostem candidy powinno zacząć się od badań i analizy stylu życia. – Podstawą skutecznego leczenia jest zmiana nawyków, w tym weryfikacja codziennej diety – podkreśla.

 

Dieta – krok po kroku

W określeniu korzystnych dla zdrowia zmian niezbędny okazuje się wywiad dietetyczny. W przypadku kandydozy – jak zauważa specjalistka ds. żywienia – istotna jest (przy uwzględnieniu wyników zleconych badań) weryfikacja jadłospisu w oparciu o zasady diety przeciwgrzybiczej. Do podstawowych zasad wspomnianej diety B. Mońka zalicza m.in. picie dobrej jakości wody – około 2 l dziennie oraz naparów ziół o właściwościach przeciwzapalnych, antybakteryjnych, przeciwgrzybicznych i wzmacniających odporność. – Pokarmy przeżuwamy bez popijania. Pamiętamy o eliminacji słodyczy oraz produktów rafinowanych (np. biała mąka, biały ryż, obrane ziemniaki, margaryny, tłuszcze rafinowane), jak też silnie przetworzonych (typu: konserwy, smażone tłuste potrawy itp.). Sugerowana lista zasad obejmuje również unikanie antybiotyków i farmaceutyków, a przy tym wprowadzenie do każdego posiłku rodzimych, najlepiej ekologicznych, warzyw sezonowych i tłoczonych na zimno olei ekologicznych. Preferujemy „żywą” zieloną żywność bogatą w enzymy i polifenole. Po uzgodnieniu ze specjalistą wskazane jest także codzienne sięganie po żywność probiotyczną (kiszone warzywa) i prebiotyczną (cebula, czosnek, topinambur itp.). Polecane jest też stosowanie okresowych diet oczyszczających – wyjaśnia, uwrażliwiając, by wszelkie modyfikacje jadłospisu wprowadzać pod okiem specjalisty.

– Do zabiegów zwiększających szanse na pokonanie kandydozy zalicza się także saunę, morsowanie, kąpiele z dodatkiem soli, skrzypu i imbiru oraz lewatywy z czosnku, rumianku czy kawy – podpowiada.

 

Walka do wygrania

Opinii, iż poprzez modyfikację stylu życia, w tym zmianę nawyków żywieniowych, można zregenerować siły, odbudować odporność i wygrać z grzybem – oportunistą, towarzyszy sugestia dietetyczki, iż zdrowie jest w naszych rękach! – Tylko od nas zależy, czy walka z candidą się uda – podkreśla B. Mońka, przypominając, iż bielnik biały jest odpowiedzialny za 90% wszystkich infekcji grzybiczych, a zabijanie grzybów za pomocą antybiotyków mija się z celem, gdyż mają one zdolność tworzenia biofilmów odpornych na antybiotyki. – W tej formie grzyby mogą przetrwać do końca „leczenia” i ponownie uaktywnić się po zakończeniu antybiotykoterapii. Z pomocą doświadczonych specjalistów zawsze znajdzie się jednak sposób skutecznego wyleczenia pasożyta. Kto nigdy się nie poddaje i szuka uparcie, ten wygra walkę z chorobą – podsumowuje.


Zasady skutecznej profilaktyki i leczenia kandydozy

 

– diagnostyka (wywiad dietetyczny i badania laboratoryjne);

– weryfikacja nawyków żywieniowych;

– eliminacja czynników sprzyjających rozwojowi grzybicy;

– dieta eliminacyjna;

– wdrożenie ewentualnej suplementacji;

– stosowanie (po uzgodnieniu ze specjalistą) preparatów leczniczych opartych o naturalne składniki;

– okresowe detoksykacje organizmu;

– regulacja godzin snu i relaksu;

– wprowadzenie lub zwiększenie aktywności na świeżym powietrzu;

– picie dużej ilości dobrej jakości wody (woda alkaliczna, strukturyzowana).


Mgr inż. Beata Mońkadietetyk, absolwentka Wydziału Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie, matka trzech dorosłych już synów i szef kuchni w swoim domu. – Pasjonuję się zagadnieniem wpływu odżywiania i trybu życia na zdrowie człowieka. Od ponad 25 lat stosuję z powodzeniem dietę roślinną w żywieniu swojej pięcioosobowej rodziny. Wiedzę i doświadczenie z powodzeniem wykorzystuję w poradnictwie z zakresu profilaktyki i dietetycznego leczenia chorób dzieci i dorosłych, w tym cukrzycy, otyłości, chorób serca, nadciśnienia, chorób przewodu pokarmowego, alergii, nowotworów itp. Udzielam porad i wspieram pacjentów w trakcie terapii Gersona. Doradzam także kobietom w ciąży i karmiącym – wyjaśnia. Pani Beata prowadzi wykłady i organizuje warsztaty kulinarne. Przeprowadza kompleksową diagnostykę funkcjonalności jelit. Wykonuje również badania diagnozujące alergie IgG-zależne (nietolerancje pokarmowe) oraz testy genetyczne określające predyspozycje genetyczne dotyczące żywienia i sprawności fizycznej. W życiu i pracy kieruje się mottem: „Twoje zdrowie jest w Twoich rękach, więc zacznij zdrowe życie już dziś”!

Więcej informacji na stronie internetowej: przepisynazdrowie.com. Kontakt z dietetyczką znajdą Państwo pod numerem telefonu: 693-036-664; e-mail: przepisynazdrowie@gmail.com.

AW