Rozmaitości

Daj kurze grzędę

Przybywa osób rozważających hodowlę kur na przydomowej działce. Mówimy tu nie o rolnikach, tylko o mieszkańcach miast.

I nie o chwilowej fanaberii, tylko pomyśle na zdrową żywność - ekologiczne jajka. - To dobra moda, która wpisuje się w szereg ekologicznych trendów, jak np. własna uprawa warzyw - mówi o pomyśle Dariusz Chabros, specjalista ds. chowu i hodowli drobnego inwentarza w Lubelskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Końskowoli. I dodaje, że zamiaru hodowania kur wcale nie należy traktować w kategoriach „porywania się z motyką na słońce”.

Tyle że w przypadku hodowli kilku sztuk kur na własny użytek – podobnie jak w fermach nastawionych na produkcję przemysłową – również obowiązują pewne zasady, których po prostu trzeba przestrzegać z myślą o zdrowiu i odpowiednim poziomie dobrostanu stada.

 

Na początek kurnik

Poza wiedzą, jaką warto mieć, decydując się na hodowlę, zacząć trzeba od pomieszczenia dla kur. Sklepy ogrodnicze czy obracające produktami rolniczymi mają w sprzedaży różne modele klatek, kurników i wybiegów dla kur – zwykle do samodzielnego złożenia z wielu elementów. – Zaleca się, aby na 1 m² przypadały 3-4 kury, na wybiegu zaś jedna kura na 4 m². Kurnik musi być suchy, stąd ważne, by miał dobrze izolowaną podłogę albo zbudowany został na podwyższeniu. ...

LI

Pozostało jeszcze 85% treści do przeczytania.

Posiadasz 0 żetonów
Potrzebujesz 1 żeton, aby odblokować ten artykuł