
Dieta ma znaczenie
Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, jest najczęściej występującą chorobą o podłożu autoimmunologicznym oraz jednocześnie najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy. Osoby cierpiące na to schorzenie często zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także ze zwiększoną masą ciała.
Szybkie przybieranie na wadze powoduje, że chorzy próbują restrykcyjnych diet, ale zdarza się, że nawet drastyczne ograniczenie kalorii nie daje satysfakcjonujących rezultatów. Głodówki mogą przynieść więcej szkody niż pożytku i rozregulować metabolizm. Dlatego warto przyjrzeć się temu, co trafia na nasz talerz.
Nie wyleczymy, ale spowolnimy
– Odpowiednio skomponowaną dietą możemy wpłynąć na poprawę zdrowia. Mimo iż Hashimoto nie wyleczymy, to spowolnimy lub zahamujemy rozwój choroby. Pochodzące z żywności makro- i mikroskładniki wspierają czynność gruczołu tarczowego poprzez wpływ na syntezę hormonów, ich wydzielanie, przemiany i transport we krwi. Codzienny, dobrze zbilansowany jadłospis ma znaczenie w optymalnym leczeniu syntetyczną lewotyroksyną. ...
DY