Rozmaitości
Drapieżnik w cebuli

Drapieżnik w cebuli

Zachęcamy do przesyłania na adres redakcji ciekawych i sprawdzonych przepisów na potrawy. Jeśli prowadzą Państwo restaurację lub gospodarstwo agroturystyczne, będzie to doskonała promocja serwowanych potraw. Nasz adres: „Echo Katolickie”, ul. Bp. Świrskiego 43A, 08-110 Siedlce lub redakcja@echokatolickie.pl

Poleca stały czytelnik Jan Kosieradzki z Garwolina

Składniki: ok. 1,5 kg ryby drapieżnej – okoń, szczupak, sandacz, 4 łyżki mąki pszennej, 3 jajka, 5 dużych cebul, olej do smażenia, sól, pieprz i inne przyprawy według uznania.

Sposób przygotowania: Cebule kroimy, smażymy i dusimy na małym ogniu. Ryby czyścimy i osuszamy, obtaczamy w mące i jajku. Na rozgrzaną patelnię nalewamy kilka łyżek oleju, układamy rybę, a po ok. 15 sekundach przekładamy ją na drugą stronę, aby się nie przykleiła (podobnie postępujemy z drugą stroną). Później smażymy, aż się zarumieni. Po usmażeniu ryby, dodajemy złotą cebulkę. Sól i pieprz dodajemy na końcu według uznania.

JAG