Działa, ale nie jest dla każdego
W ostatnim czasie dużo mówi się o poście przerywanym. Niektórzy mówią, że to nie dieta, a styl życia. Na czym polega?
Określenie „post” znane jest wszystkim. Okresy wstrzemięźliwości są istotnym elementem tradycji religijnych np. katolickiej (Wielki Post) czy muzułmańskiej (ramadan). Post często stosowany jest nie tylko w celach duchowych, ale też zdrowotnych. Wówczas okresy poszczenia trwają zazwyczaj od 12 godzin do nawet miesiąca i zakładają całkowite lub częściowe powstrzymywanie się od jedzenia czy picia.
W przypadku diet alternatywnych wyróżnia się następujące rodzaje postu: naprzemienny – dni postne i dni nieograniczające jedzenia następują na zmianę, np. w poniedziałek, środę i piątek spożywa się jeden posiłek dziennie, a w pozostałe dni jemy bez ograniczeń; całodniowy – jeden lub dwa dni w tygodniu stosowany jest całkowity albo częściowy post, np. w diecie 5:2 przez dwa dni w tygodniu spożywa się 400-500 kcal dziennie, a przez pięć nie stosuje się żadnych ograniczeń; jedzenie ograniczone czasowo – występuje tzw. okno żywieniowe, w czasie którego można jeść, a pościmy przez kilka godzin dziennie, w zależności od czasu trwania okna. Przykładowo post 16:8 polega na poszczeniu przez 16 godzin i jedzeniu w ośmiogodzinnym oknie żywieniowym, np. od 10.00 do 18.00. I ten ostatni rodzaj to właśnie post przerywany (ang. Intermittent Fasting, w skrócie IF) inaczej nazywany oknem żywieniowym. ...
DY