Historia

Historie mało znane

Przeszłość fascynuje na różne sposoby. Tym razem Muzeum Regionalne im. Mieczysława Asłanowicza w Siedlcach przypomniało tradycje browarnicze naszego regionu.

Wystawa zatytułowana „Piwowarstwo w Siedlcach i regionie od XVI do XX w.”, której otwarcie odbyło się 26 kwietnia, to podróż do czasów, gdy nasz region produkował piwo w kilku browarach - m.in. w Siedlcach, Mordach, Sarnakach, Przeździatce, Łosicach, Puczycach.

Zanim goście mogli zobaczyć zgromadzone eksponaty, autor wystawy – Mariusz Krasuski opowiedział o tradycjach piwowarskich na świecie i w Polsce.

 

Od Egiptu po szlachtę

A te sięgają korzeniami 12 tys. lat wstecz, zaś jego najstarsze ślady odnaleziono w Turcji.

– Ten trunek towarzyszy człowiekowi od ery neolitycznej – opowiadał M. Krasuski. – Ślady pisemne zawdzięczamy cywilizacji Sumerów, zaś Babilończycy zaczęli dodawać do piwa chmiel, piwo znał także starożytny Egipt. Piwo pili z amfor – miało ono gęstą konsystencję, ponieważ nie było filtrowane. Egipcjanie słynęli z piwa daktylowego oraz piwa karmi – opowiadał, wskazując, że dla Rzymian i Greków piwo nie było już tak ważne, ponieważ bardziej doceniali wino. – W średniowieczu to Kościołowi zawdzięczamy rozwój piwowarstwa – dodał. – Zaczęły powstawać opactwa, gdzie tworzono przyklasztorne browary. ...

JAG

Pozostało jeszcze 85% treści do przeczytania.

Posiadasz 0 żetonów
Potrzebujesz 1 żeton, aby odblokować ten artykuł