Hostia dla chorych na celiakię
W związku z Listem okólnym do biskupów na temat chleba i wina do sprawowania Eucharystii opublikowanym przez Kongregację Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów, zwracającym uwagę na potrzebę czuwania nad jakością chleba i wina przeznaczonego do sprawowania Eucharystii, Konferencja Episkopatu Polski przypomina treść noty z 2009 r. wydanej przez Sekretarza Generalnego KEP w sprawie udzielania Komunii św. chorym na celiakię. „Dotąd osoby chore na celiakię mogły przyjmować Komunię św. pod postacią wina, obecnie mogą ją przyjmować pod postacią hostii niskoglutenowych wypieczonych zgodnie ze wskazaniami Kongregacji Nauki Wiary. W takie hostie parafie powinny się zaopatrywać w piekarniach hostii mających zatwierdzenie miejscowego biskupa” – czytamy w piśmie.
Zmiana decyzji dotyczącej udzielania Komunii św. osobom chorym na celiakię została podjęta ze względu na trudności w sprowadzaniu z zagranicy hostii niskoglutenowych. W Polsce jest coraz więcej piekarni posiadających odpowiedni certyfikat dotyczący zawartości glutenu w wypiekanych hostiach oraz zezwolenie biskupa diecezjalnego na rozpowszechnianie wypiekanych hostii niskoglutenowych.
HAH