Rozmaitości
Jak prawidłowo odżywiać dzieci?

Jak prawidłowo odżywiać dzieci?

Złe nawyki żywieniowe wynikają często z: braku wiedzy rodziców i świadomości konsekwencji niewłaściwego odżywiania dzieci, błędnego podejścia, że dziecko dobrze wyglądające (czytaj: grube), to dziecko zdrowe, nieprawidłowych nawyków żywieniowych, które dziedziczymy z domu rodzinnego, ale nie genetycznie, lecz przez naśladowanie, braku zainteresowania ze strony rodziców zasadami prawidłowego żywienia i zrzucanie odpowiedzialności na placówki oświatowe.

Aby prawidłowo odżywiać dzieci, trzeba zająć się w pierwszej kolejności sobą. Przyjrzeć się swojemu menu, zweryfikować pod względem zasad racjonalnego żywienia. Większość bowiem przyczyn złych nawyków żywieniowych leży po stronie rodziców czy opiekunów.

Dzieci bezkrytycznie odwzorowują zachowania dorosłych. To rodzina jest dla nich wzorem żywieniowych zwyczajów. Bardzo pomocny pod tym względem może być specjalista od spraw żywienia, czyli dietetyk. Pomoże on dostrzec ewentualne błędy żywieniowe, podpowie, co i jak zmienić.

Zdrowe matki rodzą zdrowe dzieci

Zadbajmy o własne zdrowie, co wpłynie korzystnie na rozwój dziecka od samego poczęcia. Podstawą jest właściwa dieta bazująca na naturalnej żywności ekologicznej, obfitująca w warzywa.

Kształtuj prawidłowe nawyki

To my, rodzice, kształtujemy prawidłowe nawyki u dzieci. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że do jakich zasad żywienia przyzwyczaimy małego Jasia, to takich będzie przestrzegał dorosły Jan. Przyszłe nawyki, a co za tym idzie stan zdrowia dorosłego Jana, zależy w dużej mierze od zwyczajów żywieniowych panujących w rodzinnym domu. Wiedza i świadomość rodziców ma istotny wpływ na nawyki i zdrowie pokoleń.

Zadbaj o śniadanie

Śniadanie składające się z pożywnej zupy na bazie pełnoziarnistych płatków (bez dodatku cukru czy słodzików!), warzyw i/lub owoców to doskonały zastrzyk energii, minerałów i witamin. Pieczywo może być niewielkim dodatkiem do zupy, a nie jego podstawą. Dzieci, które nie jedzą pełnowartościowych śniadań, mają często problemy z koncentracją uwagi oraz gorsze wyniki w nauce.

Zaplanuj drugie śniadanie

Wspólnie z dzieckiem – rano lub poprzedniego dnia – można przygotować zestaw śniadaniowy: sałatka i kanapka – zawierające surowe warzywa i owoce. To doskonała alternatywa zamiast kieszonkowego, za które najczęściej dzieci kupują słodycze. W wielu szkołach istnieje możliwość wykupienia dobrej jakości ciepłego posiłku.

Ciepły obiad

Składający się z zupy warzywnej, grubych kasz, gotowanych i surowych warzyw obiad nie tylko dostarczy witamin i minerałów, ale pozwoli zregenerować siły po pełnym wrażeń dniu. Przygotowując posiłek, warto zrezygnować z kostki bulionowej, która zawiera szkodliwe substancje chemiczne (!), bez vegety – znajdziemy w niej m.in. glutaminian sodu, który zaburza prace układu nerwowego, niszczy komórki mózgowe, wywołuje bóle głowy i jest jedną z przyczyn nadwagi (!).

Niektóre mamy poprzedniego dnia lub rano, przed wyjściem do pracy, przygotowują zupę, aby po powrocie do domu zamiast chwytać „coś” słodkiego lub jakiś inny „zapychacz”, można było zaspokoić głód ciepłym posiłkiem.

Nie zmuszaj!

Pozwól dziecku decydować, ile ma zjeść. Zdrowy maluch, mając dostęp do zdrowych i urozmaiconych produktów, będzie wiedział, ile jedzenia potrzebuje, by się nasycić. Zmuszanie do jedzenia „za dziadka”, „za babcię”, „za ciocię” powoduje, że dziecko może zatracić umiejętność rozpoznawania sygnału sytości i nauczy się objadać, aby tylko „jedzenie się nie zmarnowało”. Tymczasem ma ono służyć zaspokajaniu głodu.

Każde, nawet małe, dziecko ma określone upodobania smakowe i zapachowe oraz te związane z konsystencją jedzenia. Dlatego często się zdarza, że intuicyjnie może unikać tych pokarmów, które mu z różnych przyczyn nie służą. Jak każdemu z nas, tak i dziecku może coś nie smakować.

Angażuj w kuchni

Przygotowywanie posiłków, np. zdrowych przekąsek, może stać się dla naszych pociech kulinarną przygodą, okazją poznawania nowych smaków, jak również pretekstem do zdobycia wiedzy o prawidłowym odżywianiu oraz nowych umiejętności. Z udziałem dzieci można przygotować zdrowe, pożywne, wartościowe i urozmaicone posiłki, dając im możliwość wyboru.

BEATA MOŃKA