Rozmaitości
Źródło: ARCH.
Źródło: ARCH.

Jedz na zdrowie!

Dieta bez wyrzeczeń, liczenia kalorii i indeksu glikemicznego? To możliwe. Po prostu trzeba jeść zdrowo. Wówczas utrata zbędnych kilogramów nie będzie priorytetem, ale… mile widzianym skutkiem ubocznym.

Psychodietetyk Sandra Czeszejko-Sochacka i Małgorzata Księżopolska zachęcają bowiem przede wszystkim do zdrowego i urozmaiconego sposobu odżywiania, który pozwoli odzyskać zdrowie, urodę i ładną, zgrabną sylwetkę oraz doskonałą sprawność fizyczną i zachować je przez całe życie.

Autorki książki „Zdrowa dieta 26 na całe życie” przekonują, że wybierając każdego dnia minimum 26 różnych produktów i komponując z nich smaczne i zdrowe potrawy, odzyskamy wszystko, na czym nam zależy. System ten przyspiesza przemianę materii oraz likwiduje uczucie głodu, co jest idealną propozycją dla każdego, kto chce dbać o swój wygląd i zdrowie. Swobodnie zatem jemy wszystkie produkty słodkie, słone czy ostre według własnego upodobania. Warunek jest jednak jeden – musimy zrezygnować z potraw, które zawierają konserwanty i uzdatniacze smakowe!

– Jestem matką dziewięciorga dzieci. Przez 30 lat nie pracowałam zawodowo – zwierza się czytelnikom M. Księżopolska. – Po wielu latach zwykłego życia zaczęłam mieć dolegliwości, które trudno było zdiagnozować. Bóle głowy stawały się coraz mocniejsze, aż w końcu zrobiły się nie do wytrzymania – zaznacza, jednocześnie dodając, że dopiero cenne rady psychodietetyka S. Czeszejko-Sochackiej sprawiły, że jest na drodze wyjścia z choroby.

– Proces leczenia dietą wymaga czasu, ale moje samopoczucie stale się poprawia. Dolegliwości jeszcze całkowicie nie ustały, ale wiem, że wszystko idzie w dobrym kierunku, bo czuję się coraz lepiej. A wielką tajemnicą mojego powrotu do zdrowia jest po prostu zdrowe odżywianie! Zaczęłam unikać konserwantów, ulepszaczy i wielu innych substancji, których nasz organizm nie toleruje i które w konsekwencji prowadzą do chorób – przekonuje M. Księżopolska.

Żyj zdrowo, jedz kolorowo

To motyw przewodni w każdej kuchni! Przynajmniej powinien nim być. Natura jest bowiem bardzo hojna, dostarcza nam produkty o właściwościach leczniczych – szczególnie kasze, zioła i warzywa. Tych ostatnich powinniśmy używać do przygotowywania posiłków jak najczęściej! Warzywa w swej różnorodności smaków, kolorów, witamin, mikroelementów i antyoksydantów są nieocenioną skarbnicą produktów mogących skutecznie podnosić poziom odporności, a nawet uruchamiać procesy regeneracyjne osłabionego chorobami organizmu. Na przykład burak –  jego sok ma działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Stosuje się go przy przeziębieniach oraz bólach gardła; obniża ciśnienie, przyspiesza przemianę materii, poprawia perystaltykę jelit, wspomaga pracę wątroby i nerek. Z nowotworem walczy również „zielone” – kapusta, brokuł, szpinak. Nie należy też zapominać o owocach. Dostarczają one bowiem organizmowi witamin, błonnika i mikroelementów.

Jedzenie lekarstwem?

Cukrzyca, nadciśnienie, niektóre nowotwory, podwyższony cholesterol, niedokrwistość, zaburzenia hormonalne – to schorzenia, których można uniknąć dzięki właściwej, zrównoważonej diecie. Jedzenie – jak przekonują autorki poradnika – nie tylko zaspokaja głód, ale również może być lekarstwem na wszelkie choroby zależne od diety. Większość chorób – tzw. cywilizacyjnych, bezpośrednio lub pośrednio związana jest bowiem ze sposobem odżywiania. Zdrowe nawyki żywieniowe powinno się zatem wprowadzać już od najmłodszych lat – do siódmego roku życia, przy właściwym odżywianiu, wzmacniamy bowiem geny odpowiedzialne za odporność organizmu. A więc – jedzmy na zdrowie!

Sandra Czeszejko-Sochacka, Małgorzata Księżopolska, Zdrowa dieta 26 na całe życie, Wydawnictwo Sióstr Loretanek, Warszawa 2015.

GU