Mazowieckie specjały wybrane
Laury Marszałka Województwa Mazowieckiego zostały przyznane. W grupie wyróżnionych znaleźli się przedstawiciele naszego regionu - m.in. Koło Gospodyń Wiejskich w Świniarowie z powiatu łosickiego.
Panie zostały nagrodzone w kategorii „ryby i przetwory rybne” za pulpety rybne w galarecie. W sumie nagrody zdobyły 34 smakołyki, a wyróżnienia przyznano 16 potrawom. Podniebienia komisji w tym roku zdobyły m.in.: pieczony sum w galarecie miodowej, wiśniówka z kardamonem, słonecznikowy chleb na zakwasie, wiejski zawijaniec mięsny czy gąsiorowski ser ze skórką. Ich autorzy odebrali trofea 26 marca z rąk marszałka Adama Struzika.
Panie zostały nagrodzone w kategorii „ryby i przetwory rybne” za pulpety rybne w galarecie. W sumie nagrody zdobyły 34 smakołyki, a wyróżnienia przyznano 16 potrawom. Podniebienia komisji w tym roku zdobyły m.in.: pieczony sum w galarecie miodowej, wiśniówka z kardamonem, słonecznikowy chleb na zakwasie, wiejski zawijaniec mięsny czy gąsiorowski ser ze skórką. Ich autorzy odebrali trofea 26 marca z rąk marszałka Adama Struzika.
Mazowieckie przysmaki – często oparte na starych, rodzinnych recepturach – wybierano już po raz 17. – Konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma nasz region. ...
IZU