Rozmaitości

Mazowieckie specjały wybrane

Laury Marszałka Województwa Mazowieckiego zostały przyznane. W grupie wyróżnionych znaleźli się przedstawiciele naszego regionu - m.in. Koło Gospodyń Wiejskich w Świniarowie z powiatu łosickiego.

Panie zostały nagrodzone w kategorii „ryby i przetwory rybne” za pulpety rybne w galarecie. W sumie nagrody zdobyły 34 smakołyki, a wyróżnienia przyznano 16 potrawom. Podniebienia komisji w tym roku zdobyły m.in.: pieczony sum w galarecie miodowej, wiśniówka z kardamonem, słonecznikowy chleb na zakwasie, wiejski zawijaniec mięsny czy gąsiorowski ser ze skórką. Ich autorzy odebrali trofea 26 marca z rąk marszałka Adama Struzika.

Mazowieckie przysmaki – często oparte na starych, rodzinnych recepturach – wybierano już po raz 17. – Konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma nasz region. Promujemy w ten sposób mazowieckich producentów i popularyzujemy lokalną tradycję kulinarną, która często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Zachęcamy i inspirujemy także do poszukiwania nowych smaków i form kulinarnych, które czerpią z tradycji Mazowsza i bazują wyłącznie na produktach wytwarzanych w naszym regionie – podkreślił A. Struzik.

W inicjatywie, która ma na celu wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością swoich wyrobów, mogą brać udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni. Ich produkty oceniane są w 12 kategoriach.

Laur – spośród zgłoszonych producentów indywidualnych – w tym roku otrzymali: Andrzej Żaboklicki (gmina Jakubów, pow. miński) za schab dojrzewający, zaś w kategorii miody – Pasieka Rodzinna Ewa i Robert Wierzchołowscy z Ostrówka Węgrowskiego (gmina Łochów, pow. węgrowski) za miód wielokwiatowy. Wyróżnienia powędrowały m.in. do KGW „Małomiasteczkowi” w Cegłowie (pow. miński) za chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami, wspomnianego już KGW w Świniarowie oraz Moniki Soczewki z Szadek (gmina Siennica, pow. miński) za likier z moreli. W grupie przedsiębiorców Laur Marszałka otrzymała firma Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica z Sulejówka (pow. miński) za syrop miętowo-cytrynowo-imbirowy.

W tym roku nagrodzeni, oprócz tytułu, otrzymali frytkownice beztłuszczowe, blendery kielichowe z funkcją wyciskarki wolnoobrotowej oraz domowe ekspresy do wody gazowanej. Gratulujemy!

IZU