Mazurek z marmoladą
Polecają Katarzyna Konopka, Anna Borychowska oraz Zofia Paczuska - nauczycielki gastronomii z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Siedlcach.
Składniki: 450 g maki pszennej, 3 jajka, 250 g cukru, 125 g margaryny, 3 łyżki miodu, 1 łyżka proszku do pieczenia, 200 g marmolady. Do dekoracji: migdały, polewa czekoladowa lub lukier, skórka pomarańczowa.
Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jaja, miód i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki utrzeć na puszystą masę. Ciasto wylać na płaską blachę, piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) przez 30 minut. Po lekkim ostygnięciu przekroić wzdłuż na pół, tak, aby powstały 2 płaty ciasta i przełożyć je marmoladą. Na wierzchu ciasta wykonać dekorację świąteczną.
Kinga Ochnio