Rozmaitości
Źródło: ARCHIWUM
Źródło: ARCHIWUM

Na wiosnę ziołowo mi…

Mało wysiłku fizycznego i brak okazji do spalenia kalorii, których dostarczają energetyczne pokarmy i tłuszcze zwierzęce. Po zimie czujemy się ociężali, a samopoczucia nie poprawiają dodatkowe kilogramy…

Ale z drugiej strony wiosna to najpiękniejsza pora roku, kiedy wszystko budzi się do życia, co sprawia, że szukamy sposobów, by poczuć się lepiej. Warto wspomóc nasz organizm poprzez oczyszczenie, wzmocnienie i odżywienie. Z pomocą przychodzą nam zioła.

Co poleca Pani na dotkliwe poczucie znużenia, zmęczenia, brak koncentracji?

Mam trzy propozycje. Korzeń żeń-szenia dodaje wigoru, zwiększa siły i wydolność organizmu, podnosi sprawność fizyczną, przeciwdziała zmęczeniu poprzez hamowanie produkcji kwasu mlekowego w mięśniach (osoby z ciężką formą nadciśnienia powinny rozpoczęcie takiej kuracji skonsultować z lekarzem). Guarana pochodzi z lasów deszczowych Amazonii. Zawiera naturalną kofeinę, działa pobudzająco na układ nerwowy oraz mięśniowy i najogólniej mówiąc – rozjaśnia umysł (nie zaleca się przyjmowania jej na noc). Przy zmęczeniu zalecana jest też aromatyczna, wzmacniająca herbata z liści południowoafrykańskiego czerwonokrzewu. Nie zawiera kofeiny, stąd jest alternatywą dla osób niemogących spożywać żeń-szenia i guarany.

Czujemy już przypływ sił witalnych. Jak pomóc organizmowi, by go oczyścić i wzmocnić?

Pomogą nam w tym rodzime zioła: pokrzywa, skrzyp polny i mniszek lekarski. Zioło nr 1 to pokrzywa o wszechstronnych właściwościach leczniczych, bogactwie witamin, soli mineralnych, tzw. mikroelementów. Wspomaga przemianę materii, działa odtruwająco, posiada właściwości moczopędne, wykorzystywane w oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz w chorobach nerek. Podwyższa też zawartość hemoglobiny we krwi, liczbę czerwonych ciałek krwi, ma zastosowanie w chorobach gośćcowych, poprawia funkcjonowanie stawów, jednocześnie oczyszczając krew. Gdy płuczemy włosy w naparze z pokrzywy lub nacieramy skórę głowy nalewką, krzem wzmacnia cebulki włosowe i pobudza je do wzrostu.

Skrzyp polny ma zastosowanie przede wszystkim w chorobach nerek, ale ze względu na zawartość soli mineralnych w postaci łatwo przyswajalnej krzemionki – wpływa na przemianę materii, wzmacnia naskórek, włosy, paznokcie i kości. Zaznaczam jednak, że stosowany dość długo jako napar do picia może prowadzić do niedoboru witaminy B1.

Mniszek lekarski zalecany jest w kuracjach oczyszczających. Świetnie wpływa na trawienie, przeciwdziała infekcjom dróg moczowych, wspomaga pracę wątroby. Młode liście można dodawać do sałatek.

Polecam też zieloną herbatę. Ze względu na bogate źródło polifenoli nazywana jest wymiataczem wolnych rodników. Poprawia przemianę materii, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Pamiętajmy, że temperatura jej parzenia nie powinna przekraczać 80°C.

Kiedy poradzimy sobie z wiosennym zmęczeniem, oczyścimy organizm, przychodzi czas na wzmocnienie.

Takie działanie mają kiełki roślin: rzodkiewki, brokuły, lucerny, rzeżuchy i soczewicy. Wyhodowane w ciepłej kuchni dostarczą nam minerałów, witamin, enzymów. Zapewniam – powitamy wiosnę w pełni sił i radości z nadchodzących coraz cieplejszych dni.


Nalewka z pokrzywy

Korzenie wiosennych pokrzyw dokładnie umyć, posiekać, włożyć do butelki i zalać wódką: 2 czubate łyżki stołowe korzeni na ¼ l wódki. Pozostawić w ciepłym miejscu na 14 dni. Stosujemy 2 łyżki nalewki rozcieńczone w ½ szklanki ciepłej wody. Tym płynem masujemy skórę głowy. 

Napój pokrzywowy

Garść młodej pokrzywy starannie umyć, pokroić; można dodać liście mleczu. Wsypać do dzbanka, zalać 4 szklankami letniej przegotowanej wody i odstawić do naciągnięcia na ok. 1 godzinę. Przecedzić, dodać 2-3 plasterki cytryny i 4 łyżki miodu.

Przepisy pochodzą z książki Stefanii Korżawskiej „Po zdrowie z ziołami”

Syrop z kwiatów mniszka

200 kwiatów mniszka zalać w naczyniu ½ l czystej wody, zagotować i pozostawić na noc do zmacerowania. Rano przecedzić, wygniatając kwiatki, do przesączu dodać ½ kg cukru, 2 łyżki soku z cytryny. Gotować bez przykrycia do uzyskania konsystencji syropu.

Przepis pochodzi z książki Jana Szulca „Leki z Bożej apteki”

Wiosenny napój wzmacniający

Garść młodych liści mniszka, 5 młodych pokrzyw – dokładnie umyć, zalać wodą, zagotować, trzymać na ogniu jeszcze ok. 5 min, przecedzić. Można dosłodzić miodem. Zdrowa herbatka oczyszcza, wzmacnia, regeneruje siły.

KL