Aktualności
Najlepsze smakołyki nagrodzone!

Najlepsze smakołyki nagrodzone!

Znamy laureatów konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego na najlepszy produkt roku 2022 i Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej!
Dzisiaj nagrody laureatom wręczyli marszałek Adam Struzik i przewodniczący sejmikowej komisji rolnictwa i terenów wiejskich Leszek Przybytniak.
Produkty regionalne, które są wytwarzane zgodnie z tradycyjną i przekazywaną nierzadko z pokolenia na pokolenie recepturą, cieszą się coraz większą popularnością. Konsumenci przykładają dużą wagę do jakości kupowanych produktów. A Mazowsze może pochwalić się wyrobami zdrowymi, ekologicznymi i z dobrym składem. W naszym regionie nie brakuje też uzdolnionych pasjonatów fotografii, dla których inspiracją są specjały mazowieckiej kuchni. To z myślą o nich samorząd województwa organizuje konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego i Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej.
Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
Samorząd województwa dba o to, by mazowieckie przysmaki poznało jak najwięcej osób. Jednym ze sposobów wypromowania kuchni charakterystycznej dla naszego regionu jest organizowanie konkursu o Laur Marszałka. Jak zauważa marszałek Adam Struzik, mazowieccy producenci żywności zasługują na to, by ich produkty były znane w całym regionie. – Lokalni wytwórcy udowadniają, że w sposób tradycyjny można przygotować smaczne i zdrowe potrawy. Nasz konkurs to doskonała okazja do ich wypromowania i pokazania szerszemu gronu odbiorców. Chcemy pomóc producentom w budowaniu ich marki, która będzie jednocześnie kulinarną wizytówką Mazowsza.
Przewodniczący sejmikowej komisji rolnictwa i terenów wiejskich Leszek Przybytniak zaznacza, że celem konkursu jest nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji. – Nasi wytwórcy żywności wiedzą, jak łączyć tradycję z nowoczesnością. Wśród nagrodzonych produktów znalazły się wyroby cukiernicze czy piekarnicze, wędliny, przetwory owocowe i warzywne, miody czy nalewki.
Konkurs był skierowany do producentów żywności z terenu województwa mazowieckiego, zarówno firm komercyjnych, jak i podmiotów czy organizacji wytwarzających żywność na mniejszą skalę, np. kół gospodyń wiejskich, gospodarstw agroturystycznych czy ekologicznych, a także osób fizycznych. Spośród 105 produktów jury wybrało 24 przysmaki w 12 kategoriach – 8 w grupie producentów indywidualnych i  w 4 w grupie przedsiębiorców.
Producenci indywidualni:
⦁ w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich z Dosina za chleb mazowiecki z czarnuszką,
⦁ w kategorii wyroby cukiernicze – Ewa Sumińska z Janowa-Mikołajówki za piernik staropolski z powidłami,
⦁ w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim za kazuńskie zimne nóżki,
⦁ w kategorii ryby i przetwory rybne – Koło Gospodyń Wiejskich Skubianka w Skubiance za pieróg zegrzyński,
⦁ w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Grażyna Więch z Ossowa za orzechową śliwkę,
⦁ w kategorii produkty mleczarskie – Śródborska Manufaktura Serów ze Śródborza za owcorini,
⦁ w kategorii miody – Łukasz Uliasz Apicultura Polska Naturalna Pasieka Ekologiczna „Leki z Pasieki” z Grabowa nad Pilicą za miód bartny kozienicki „Z Puszczy Kozienickiej”,
⦁ w kategorii napoje – Daniel Siemiątkowski z Michrowa za ratafię na letnich owocach na jabłeczniku z antonówki.
Wyróżnienia:
⦁ w kategorii wyroby cukiernicze – Koło Gospodyń Wiejskich w Świniarowie za domek z piernika,
⦁ w kategorii miody – Pasieka Cztery Pory Miodu z Michałowa za miód wczesnoletni akacjowy,
⦁ w kategorii wyroby piekarnicze – Bogusława Kaczorek z Pełczanki za chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie,
⦁ w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich w Boglewicach za żeberka z metra cięte z „Gąszczem jabłkowym Cystersów”,
⦁ w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Konsorcjum Pola Smaku z Nowej Wsi za powidła śliwkowe,
⦁ w kategorii miody – gospodarstwo pasieczne Tęczowa Pasieka Dariusz Ślifirski z Cieciszewa za miód pitny – trójniak,
⦁ w kategorii napoje – Paweł Kowalewski z Cybulic Dużych za nalewkę z kwiatów czarnego bzu „Bzówka”.
W grupie przedsiębiorców komercyjnych Laur  Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2022 roku zdobyli:
⦁ w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Smaki i Aromaty Anna Langowska z Kobyłki za jeżyny z ajerkoniakiem,
⦁ w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa za polędwiczki z wędzarni,
⦁ w kategorii napoje – Cydr Chyliczki Krenke Kowalczyk Sp. J. z Chyliczek za cydr lodowy,
⦁ w kategorii inne – Piekarnia Kromka Joanna Olejniczak z Warszawy za chleb pszenno-orkiszowy z chrzanem.
Wyróżnienia:
⦁ w kategorii wyroby pochodzenia roślinnego – Firma Handlowo-Usługowa Piotr Jan Domański z Sarnak za ciastka domowe maszynkowe,
⦁ w kategorii wyroby pochodzenia zwierzęcego – Pasieka nad Skrwą sp. j. z Mochowa za miód kasztelański z Sierpca – miód wielokwiatowy z wiśnią,
⦁ w kategorii napoje – Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy sp. z o. o. z Łomianek za nalewkę wiśniowo-porzeczkową,
⦁ w kategorii inne – Restauracja Dębianka z miejscowości Dębe Wielkiego za żołędziowy cymes,
⦁ w kategorii napoje – Rafał Dziliński z Ciechanowa za pigwówkę 30%.
Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej
Jednym ze sposobów promowania regionalnych przysmaków jest też organizowanie Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. O tym, że mogą one stanowić źródło inspiracji, mówi marszałek Adam Struzik. – Tegoroczna edycja cieszyła się dużym zainteresowaniem. Nadesłano 183 fotografie, spośród których jury nagrodziło 21 prac, a kolejnych 7 otrzymało wyróżnienie. Chcemy w ten sposób popularyzować wśród Mazowszan tradycje kulinarne naszego regionu i specjały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.
Konkurs był skierowany zarówno do amatorów, jak i profesjonalistów, którzy mogli zgłaszać swoje prace w dwóch kategoriach: „Lista produktów tradycyjnych” i „Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”.
Kategoria „Lista Produktów Tradycyjnych”
Produkty nieprzetworzone:
⦁ 1. miejsce – jabłka grójeckie – Dariusz Budyta z Warszawy,
⦁ 2. miejsce – miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy – Agnieszka Kleniewska z Umienina, gmina Bielsk, powiat płocki,
⦁ 3. miejsce – jabłka grójeckie – Agnieszka Kukieła z Warszawy.
Wyróżnienia:
⦁ truskawka zwoleńska – Gabriela Sowa z Warszawy,
⦁ czosnek latowicki – Mariola Lewandowska z Sierpca,
Produkty przetworzone:
⦁ 1. miejsce – amonieczki – Joanna Bednarz z Warszawy,
⦁ 2. miejsce – konfitura truskawkowa – Aneta Warowna z miejscowości Ruda,
⦁ 3. miejsce – masło śmietankowe z Radziwiłłowa – Wioleta Daniluk z Bolesty.
Wyróżnienie:
⦁ marmolada z Antonówek – Dominik Orłowski z Warszawy.
Potrawy:
⦁ 1. miejsce – naleśniki starokornickie – Bartłomiej Zając z Sobolewa,
⦁ 2. miejsce – pierogi z jagodami z Myszyńca – Zuzanna Warowna z miejscowości Ruda,
⦁ 3. miejsce – pierogi niemojskie – Paweł Ochman z Warszawy.
Wyróżnienie:
⦁ bugaj gruduski – Małgorzata Janeczek z Kozienic.
Napoje:
⦁ 1. miejsce – kwas z buraków ćwikłowych – Aleksandra Wiertel z Warszawy,
⦁ 2. miejsce – tłoczony sok jabłkowy z doliny Radomki – Malwina Obarska z miejscowości Działki Suskowolskie,
⦁ 3. miejsce – napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej – Paulina Kozera z Dłutowa.
Wyróżnienie:
⦁ lipówka kornicka – Antoni Szpura z miejscowości Stara Kornica.
Kategoria „Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”
Produkty nieprzetworzone:
⦁ 1. miejsce – jabłka Jonagored – Gabriela Sowa z Warszawy,
⦁ 2. miejsce – miód lipowy – Paulina Kozera z Dłutowa,
⦁ 3. miejsce – miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy – Katarzyna Hampel z Warszawy.
Produkty przetworzone:
⦁ 1. miejsce – chruściki mazowieckie – Malwina Obarska z miejscowości Działki Suskowolskie,
⦁ 2. miejsce – chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych – Marta Bukowska z Przasnysza,
⦁ 3. miejsce – pączki z konfiturą różaną – Renata Sobieraj z Warszawy.
Wyróżnienia:
⦁ sójka mazowiecka – Małgorzata Janeczek z Kozienic,
⦁ kiełbasa dojrzewająca palcówka – Aleksandra Wiertel z Warszawy.
Napoje:
⦁ 1. miejsce – tradycyjna nalewka wiśniowa – Magdalena Karasek ze Szkarady,
⦁ 2. miejsce – naturalny sok jabłkowy – Paulina Modecka z Warszawy,
⦁ 3. miejsce – wino gronowe – Przemysław Szempruch z Bożej Woli.