
Nieodkryty potencjał
Roślina ta, zwana również słonecznikiem bulwiastym, gruszą ziemniaczaną czy karczochem jerozolimskim, pochodzi z Ameryki Północnej. Znajduje zastosowanie jako ogrodowa ozdoba oraz warzywo. Charakteryzuje się tym, że ma oryginalny smak przypominający połączenie ziemniaków lub karczochów i orzechów. Bulwy topinamburu, bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, można zjadać na surowo, gotować, piec, smażyć, kisić i marynować.
Inspiruje i służy radą
Wiktor Rytel, właściciel gospodarstwa ekologicznego w Chlebczynie w gminie Sarnaki, podkreśla, że roślina ma wciąż nieodkryty potencjał odżywczy. A powinna być bardziej znana w naszym kraju, skoro do Polski trafiła już w XVIII w., choć później zastąpiły ją ziemniaki. W 20-leciu międzywojennym w sanatorium pod Lwowem stosował ją Apolinary Tarnawski, propagator medycyny naturalnej. – Nasi rolnicy znają topinambur od dawna jako roślinę rosnącą dziko. W mojej wsi na przykład dawniej był uprawiany obok dwóch gorzelni, ponieważ wykorzystywano go przy produkcji spirytusu. ...
Joanna Szubstarska