Aktualności
Podróże za smakiem, czyli...

Podróże za smakiem, czyli…

Która przyprawa jest najstarsza, a która najdroższa? Dlaczego wanilia przez dziesięciolecia nie owocowała poza Meksykiem? Jak w ciągu wieków podrabiano przyprawy i co groziło za ten czyn?

Na te i wiele innych pytań będzie można uzyskać odpowiedź podczas rozmowy online z podróżnikiem Jędrzejem Majką. Odbędzie się ona w czwartek 17 grudnia na kanale youtube Telewizji Radzyń. Początek o 18.00.

– Historia przypraw to historia pełna zwrotów akcji i intryg, z wielkimi pieniędzmi w tle. Podróżnicy porzucali swoje dotychczasowe życie i zwabieni zapachem przypraw, sławy i fortuny ruszali w świat. Jak bardzo aromatyczny jest nasz świat, po raz pierwszy przekonałem się osobiście, kiedy na początku tego stulecia wpłynąłem statkiem do Bosforu. Szybko okazało się, że Orient to nie tylko lasy minaretów, śpiew muezinów, ale także zniewalający świat zapachów. A korzenny targ w Stambule, zwany Targiem Egipskim, odmienił moje dotychczasowe myślenie o podróżowaniu – mówi Majka, autor książki „Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat”. – Publikacja ta będzie głównym tematem 34 edycji „Radzyńskich Spotkań z Podróżnikami”, która odbędzie się w dwóch częściach: rozmowy online będącej wstępem i zaproszeniem do spotkania w realu (14 stycznia 2021 r. w ROK o 18.00). W książce autor opowiada o poszukiwaniu w podróży nieznanych smaków, o pieprzu, wanilii, cynamonie, kardamonie, gałce muszkatołowej i innych przyprawach, bez których każda podróż straciłaby smak – dodaje R. Mazurek, na zaproszenie którego podróżnik przyjedzie do Radzynia.

J. Majka z wykształcenia jest teologiem i dziennikarzem. Swoje podróżowanie jako sposób na życie rozpoczął przed laty, kiedy wpłynął statkiem do Bosforu. Od tego czasu jeździ, fotografuje, pisze i opowiada. Zarobione w ten sposób pieniądze przeznacza na kolejne wyjazdy. Odwiedził ponad 70 krajów. Środki lokomocji i odwiedzone miejsca nie są dla niego najważniejsze, bo tak naprawdę liczą się tylko spotkani w drodze ludzie, ich życie i opowiedziane przez nich historie.

Majka jest autorem licznych przewodników i albumów fotograficznych, a także trzech książek podróżniczych: „Pociąg do świata” (2010), „Przypadki podróżne” (2016) oraz „Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat”. O jego podróżach można przeczytać na stronie internetowej: www.jedrzejmajka.pl.

AW