Pyszne polędwiczki wieprzowe
Poleca nasza czytelniczka, pani Jadwiga z Sokołowa Podlaskiego.
Składniki: 0,5 kg polędwicy wieprzowej, łyżka masła, 5 łyżek białego wytrawnego wina, 0,5 szklanki śmietany kremówki, łyżka posiekanych ziół (majeranek, tymianek lub inne), 0,5 opakowania sera typu camembert (około 12,5 dag), 1,5 łyżki musztardy, świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie: Polędwiczki leciutko rozbić, na patelni rozgrzać łyżkę masła, smażyć przez 6-7 min. Usmażone polędwiczki odstawić w ciepłe miejsce. Na patelnię, do masła, które pozostało po smażeniu, wlać wino, zagotować, wlać śmietanę, dodać zioła, ser, musztardę i zagotować. Polędwiczki ułożyć na talerzu, polać sosem. Smacznego!
Magdalena Szewczuk