Jak szacują znawcy rynku, polskie piekarnie będą upadać. Statystyki wskazują bowiem, że w ciągu ostatniej dekady spożycie pieczywa spadło o ponad 30%. Jednak ceny pieczywa też nie pozostają tu bez znaczenia…
- Zmieniają się nasze nawyki żywieniowe. Tradycyjne „formy” śniadań i kolacji bazujących na chlebie i bułkach zastępują szybkie przekąski, płatki śniadaniowe jedzone z mlekiem lub jogurtem. Częściej niż przed laty odwiedzamy także lokale gastronomiczne. To wszystko z pewnością wpływa na statystki informujące o sporym spadku spożycia pieczywa - podkreśla Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP.
- Zmieniają się nasze nawyki żywieniowe. Tradycyjne „formy” śniadań i kolacji bazujących na chlebie i bułkach zastępują szybkie przekąski, płatki śniadaniowe jedzone z mlekiem lub jogurtem. Częściej niż przed laty odwiedzamy także lokale gastronomiczne. To wszystko z pewnością wpływa na statystki informujące o sporym spadku spożycia pieczywa - podkreśla Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP.