Rozmaitości
Sięgnij po zdrowie na talerzu

Sięgnij po zdrowie na talerzu

Lato to wspaniały moment na rewitalizację i związane z tym zmiany w naszym stylu życia. Dłuższe dni, więcej słońca i dostęp do świeżych sezonowych warzyw i owoców sprzyja poprawieniu kondycji zdrowotnej organizmu.

To dobra pora na zmianę niewłaściwych przyzwyczajeń żywieniowych i skorzystanie z bogactwa natury o tej porze roku. Zachęcam przede wszystkim do wykorzystania naszych rodzimych warzyw oraz owoców i jeśli to możliwe - najlepiej z upraw ekologicznych.

Wartość odżywcza tych ostatnich w znacznym stopniu przewyższa wartość odżywczą produktów roślinnych pochodzących z upraw konwencjonalnych. Co równie ważne nie zawierają toksycznych pozostałości sztucznych nawozów i środków ochrony roślin.

Niewielu Polaków sięga często po warzywa i owoce, ale jednak jeśli chcesz: czuć się i wyglądać młodziej, schudnąć, mieć więcej energii, odbudować odporność, wzmocnić zęby, wyleczyć zaparcia, obniżyć poziom cholesterolu, wyregulować poziom cukru, obniżyć ciśnienie krwi, wyleczyć się z miażdżycy, osteoporozy, cukrzycy i wielu innych dietozależnych schorzeń to… sięgnij po warzywa.

Świeże warzywa i soki warzywne posiadają właściwości uzdrawiające ludzki organizm. Warto spróbować o tej porze roku zwiększyć ich dzienne spożycie do około 500-700g. Warzywa można jeść w naprawdę dużych ilościach. To najtańsza i najzdrowsza suplementacja. Można je przyrządzać na wiele sposobów: soki, koktajle, surówki i sałatki, musy, zupy, na parze, zapiekanki, dipy itd.

Dlaczego warto jeść warzywa?

Cechują się bogactwem witamin, minerałów, zawierają mnóstwo błonnika co sprawia, że regulują poziom cholesterolu i cukru, są mało kaloryczne i możemy je bezkarnie spożywać bez konsekwencji nadwagi, zawierają składniki wzmacniające odporność, zapobiegają próchnicy oraz wzmacniają dziąsła i zęby, dzięki przeciwutleniaczom zapobiegają uszkodzeniom wywoływanym przez wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia, dzięki błonnikowi łatwiej jest zapanować nad głodem i ograniczyć ilość zjadanych słodyczy, zielone natki ukoją nasze nerwy i uspokoją rytm serca, są alkalizujące, dzięki czemu neutralizują nadmiar kwasów powstałych w wyniku spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, bez nich żaden ludzki organizm nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo.

Owoce nie są tak ważne jak warzywa, ale pomagają m.in. w walce ze słodkim nałogiem: zaspokajają głód na słodycze, są przecież równie słodkie, zawierają średnio 80% wody, dzięki czemu gaszą pragnienie, dzięki zawartości kwasów organicznych hamują rozwój niepożądanych mikroorganizmów, usprawniają trawienie, poprawiają apetyt „niejadkom”.

Ważne nawadnianie organizmu

Latem nie wolno zapominać o systematycznym nawadnianiu naszego organizmu. Do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje on około 3 l wody, z czego 1,5-2 l powinno być spożyte w formie płynów. Aby ugasić pragnienie, dobrze jest pić często i niewielkie ilości płynu. Świeże warzywa i owoce zawierają od 75 do 95% wody, spożywane w postaci soków koktajli czy zup doskonale spełniają tę rolę.

Warto korzystać z dobrodziejstw płynących ze spożywania sezonowych świeżych warzyw i owoców. Spożywanie warzyw w każdej ilości dostarczy nam cennych składników odżywczych. Natomiast owoce mogą zastąpić niekorzystne dla zdrowia słodycze.

Dieta bogata w warzywa i owoce, ze względu na ich ogromną różnorodność o tej porze roku, dostarczy nam również wiele przyjemności. Dają one nieograniczone możliwości kulinarne, co sprawi, że nawet najbardziej wybredni kucharze i smakosze będą usatysfakcjonowani. Spróbuj i Ty, a z czasem przekonasz się, że warto.

Beata Mońka, dietetyk