Aktualności
Smacznie i po góralsku

Smacznie i po góralsku

25 czerwca mieszkańcy powiatu ryckiego bawili się w Rososzy na biesiadzie góralskiej. Impreza przyciągnęła amatorów regionalnych smaków i ludowej muzyki.

Na scenie prezentowały się lokalne koła gospodyń wiejskich, Zespół Tańca Ludowego „Ryki”, a także artyści z południa Polski – zespół Baciary, kapela Gorole i kabaret Truteń. – Chcieliśmy, by nasi mieszkańcy poznawali inną kulturę, inne rodzaje rozrywki, a ta w wykonaniu górali – jest fantastyczna. Ludzie się przy niej bardzo dobrze bawią – tłumaczy starosta rycki Dariusz Szczygielski.

Częścią wydarzenia były konkursy. W organizowanej przez resort rolnictwa i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa „Bitwie regionów” pierwsze miejsce zajęło koło gospodyń z Wrzosówki. – To dla nas wielka niespodzianka. Przygotowałyśmy kotlety siekane z parzybrodą i sałatką z buraków pieczonych. Skorzystałam z przepisu babcinego, od przodków z mojej rodziny – przyznaje autorka potrawy Magdalena Prządka. Z kolei w ramach Festiwalu Kultury Regionów organizowanym przez Powiatową Bibliotekę Publiczną w Rykach zwyciężyły panie z Paprotni za kotlety z kaszą i KGW „Nowodworzanki” za wystrój stoiska.

Podczas biesiady panowała rodzinna atmosfera. Wzięciem cieszyły się lokalne produkty, także te z regionu gór, np. oscypki. Zaś zwieńczeniem wieczoru był pokaz fajerwerków.

 

Tomasz Kępka