
pixabay.com
Święta według Lucyny
Wielkanoc to przede wszystkim czas przeżywania Zmartwychwstania Pańskiego. Jest to także okres, kiedy raczymy się, i to obficie, charakterystycznymi dla tych świąt potrawami.
Najlepiej, żeby to były dania tradycyjne, które królowały na stołach naszych przodków. Kopalnią dawnych przepisów kulinarnych są, oczywiście, książki kucharskie, warto więc przypomnieć te najsławniejsze w XIX w., autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej (1826-1901). Była ona niekwestionowanym autorytetem w zakresie kulinariów, prowadzenia gospodarstwa domowego oraz higieny.
Najlepiej, żeby to były dania tradycyjne, które królowały na stołach naszych przodków. Kopalnią dawnych przepisów kulinarnych są, oczywiście, książki kucharskie, warto więc przypomnieć te najsławniejsze w XIX w., autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej (1826-1901). Była ona niekwestionowanym autorytetem w zakresie kulinariów, prowadzenia gospodarstwa domowego oraz higieny.
Jej „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast”, a szczególnie „365 obiadów za pięć złotych”, doczekały się licznych wydań w ogromnych nakładach i długo po śmierci autorki stanowiły kompendium wiedzy kulinarnej. To tu znajdziemy m.in. przepisy na potrawy wielkanocne, które niegdyś powszechnie gościły na stołach, szczególnie dworskich i mieszczańskich, a i dzisiaj mają swoich zwolenników.
Trudno sobie wyobrazić święta bez wielkanocnej babki. U Ćwierczakiewiczowej znajdujemy liczne przepisy na to ciasto. ...
Grzegorz Welik