Historia
pixabay.com
pixabay.com

Święta według Lucyny

Wielkanoc to przede wszystkim czas przeżywania Zmartwychwstania Pańskiego. Jest to także okres, kiedy raczymy się, i to obficie, charakterystycznymi dla tych świąt potrawami.

Najlepiej, żeby to były dania tradycyjne, które królowały na stołach naszych przodków. Kopalnią dawnych przepisów kulinarnych są, oczywiście, książki kucharskie, warto więc przypomnieć te najsławniejsze w XIX w., autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej (1826-1901). Była ona niekwestionowanym autorytetem w zakresie kulinariów, prowadzenia gospodarstwa domowego oraz higieny.

Jej „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast”, a szczególnie „365 obiadów za pięć złotych”, doczekały się licznych wydań w ogromnych nakładach i długo po śmierci autorki stanowiły kompendium wiedzy kulinarnej. To tu znajdziemy m.in. przepisy na potrawy wielkanocne, które niegdyś powszechnie gościły na stołach, szczególnie dworskich i mieszczańskich, a i dzisiaj mają swoich zwolenników.

Trudno sobie wyobrazić święta bez wielkanocnej babki. U Ćwierczakiewiczowej znajdujemy liczne przepisy na to ciasto. ...

Grzegorz Welik

Pozostało jeszcze 85% treści do przeczytania.

Posiadasz 0 żetonów
Potrzebujesz 1 żeton, aby odblokować ten artykuł