
Święto wiśni
Impreza od lat cieszy się zainteresowaniem nie tylko mieszkańców Wiśniewa, ale również okolicznych miejscowości. To okazja do poznawania nowych smaków, posłuchania muzyki, a także spotkania z włodarzami. Nie brakowało również atrakcji dla najmłodszych, którzy mogli korzystać z wielu miejsc zabawy przygotowanych specjalnie dla nich. Od dziewięciu lat festiwal rozpoczyna bieg uliczny „Z wisienką w tle”, który już na stałe wpisał się w jego program. Nie inaczej było w tym roku. Trasa biegu prowadziła ulicami: Batalionów Chłopskich, Ogrodową, Sanitariuszek i Siedlecką. Uczestnicy - a było ich 38 - startowali w trzech kategoriach wiekowych z podziałem na płeć.
Gości tradycyjnie – „Polką wiśniewską” – powitał zespół Wiśniewiacy im. Zbigniewa Myrchy, a po okolicznościowych przemówieniach na scenie przy skwerze 600-lecia przyszedł czas na drylowanie i zasypywanie młodych wiśni. Goście mogli również obejrzeć pokaz zwyczaju suszenia młodych liści wiśni.
Po wręczeniu nagród uczestnikom ulicznego biegu przyszedł czas na zabawę. Publiczność bawiły zespoły folklorystyczne, a panie z kół gospodyń wiejskich prezentowały swoje smakołyki.
Boczek i wiśnie
W konkursie kulinarnym, głównym punkcie festiwalu polegającym na przygotowaniu potrawy z wiśniową nutą, udział wzięły: KGW Borki-Paduchy, KGW Daćbogi-Pluty, KGW Dwórki Heleny, KGW Kaczory, KGW Łupiny, Hanna Jastrzębska z Łupin, KGW Mroczki, KGW Śmiary, KGW Tworki, KGW Wiśniew oraz KGW Wólka-Wiśniewska. – Z roku na rok przygotowane dania są bardziej wyszukane i świetnie oddają wiśniowy charakter imprezy, ale jednocześnie stawiają komisję konkursową w niezwykle trudnej sytuacji – powiedziała przewodnicząca jury Klaudia Budny, finalistka czwartej edycji MasterChef. Razem z nią potrawy oceniali: piosenkarka jazzowa Urszula Dudziak, właścicielka restauracji i hotelu SPA Miód Lawenda Anna Karwowska, przedstawiciel Dworu Mościbrody Adam Filipczuk, przedstawiciel organizacji pozarządowych Beata Izdebska oraz Bożena Wyrębek. Zgłoszone potrawy oceniane były w kategoriach: „smak potrawy”, „oryginalność”, „łatwość przyrządzania”. Pierwsze miejsce zdobyło KGW Wiśniew za gęsią wątróbkę na puree jabłkowym z wiśniami, drugie KGW w Mroczkach za roladę z kozim serem i wiśniami, a trzecie KGW Wólka Wiśniewska za wykwintny tort biszkoptowy z frużeliną wiśniową. Jury przyznało wyróżnienie KGW Łupiny, które przygotowało pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną i wiśniami, a także Hannie Jastrzębskiej z Łupin za boczek pieczony z wiśniami.
Reszta wieczoru upłynęła gościom przy dźwiękach zespołów Szpilki oraz Freaky Boys, zaś całość zwieńczyła dyskoteka pod gwiazdami. A kto nie zdążył dotrzeć do Wiśniewa w tę niedzielę, niech żałuje i szykuje się za rok. Naprawdę warto!
JAG