Rozmaitości
Źródło: www.mazovia
Źródło: www.mazovia

W dobrym smaku

Ewa Mitowska z Seroczyna w powiecie sokołowskim i Bożena Polak- Stojanowa z „Zaścianka Polskiego” w Siedlcach zostały laureatkami dziesiątej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2016.

Do konkursu zostało zgłoszonych blisko 150 produktów, z czego komisja wyłoniła 15 laureatów i przyznała siedem wyróżnień. Jak co roku, gala wręczenia Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego, która odbyła się 2 czerwca w Międzynarodowym Centrum Targowo- Konferencyjnym w Nadarzynie, przyciągnęła miłośników dobrego smaku i zdrowej żywności.

– Bardzo się cieszę, że współcześni producenci sięgają do tradycyjnych przepisów i inspirują się regionalną kuchnią. Do tego dużą wagę przywiązują do jakości składników, które często pochodzą z ich gospodarstw, ogrodów czy sadów – stwierdziła wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.- Dzięki takim konkursom, jak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, regionalni wytwórcy mogą zaprezentować swoje produkty szerszemu gronu, a konsumenci dowiedzieć się, gdzie kupić tradycyjną żywność. Warto nagradzać i promować produkty smaczne i zdrowe – podkreśliła.

W tym roku wytwórcy byli podzieleni na dwie kategorie: producentów indywidualnych i firmy. Komisja nie miała łatwego zadania – zgłoszone produkty nie tylko świetnie smakowały, ale i pięknie się prezentowały.

E. Mitowska otrzymała laur marszałka w grupie producentów indywidualnych w kategorii „napoje” za nalewkę nadbużańską z mirabelek. Owoce mirabelki pochodzą z przydomowych sadów w otulinie Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego. Nalewka produkowana jest na spirytusie w oparciu o tradycyjne receptury oraz własne doświadczenie. Jest to delikatnie lepka ciecz w kolorze żółto-pomarańczowym, słodko-kwaśna, o charakterystycznym zapachu mirabelki. – Ilość produkcji zależy od ilości owoców, jaką mamy w danym roku – zaznaczyła laureatka.

Z kolei B. Polak-Stojanowa z „Zaścianka Polskiego” otrzymała wyróżnienie w grupie producentów rynkowych w kategorii „przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego” za staropolski pasztet z gęsi wytwarzany zgodnie z recepturą „Kuchni Polskiej” z 1956 r. – Podstawą jest dobry surowiec, dlatego poszukujemy go w małych gospodarstwach wiejskich – opowiadała właścicielka restauracji. Oprócz mięsa z gęsi w skład produktu wchodzą: gęsie podroby, słonina, pieczarki, cebula, wątróbka cielęca, jaja i przyprawy.

Serca jurorów zdobyły poza tym m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca.

Zwycięzcy otrzymali z rąk wicemarszałek J.E. Orzełowskiej grawerton oraz nagrody rzeczowe, m.in. sokowirówkę, robota kuchennego, ekspres do kawy, odkurzacz czy komplet garnków.

HAH