Wielkanocny savoir-vivre
Uroczyste śniadanie zaczynamy od podzielenia się pokarmami poświęconymi w Wielką Sobotę. Święconka powinna znaleźć się na honorowym miejscu na stole i być łatwo dostępna dla gości. Podczas dzielenia się jajkiem, czyli symbolem życia, goście składają sobie życzenia, gospodarz powinien również życzyć pomyślności wszystkim zebranym i podziękować za przybycie.
Ogólne zasady dobrego zachowania przy stole obowiązują również podczas Wielkanocy. Nie opieramy się łokciami o stół, nie mówimy z pełnymi ustami oraz umiejętnie posługujemy się sztućcami. Będąc gościem, starajmy się spróbować każdej potrawy, która została podana, ale nie jedzmy łapczywie i pospiesznie.
Śniadanie wielkanocne funkcjonuje raczej jako obiad, dlatego też możemy podać gorące dania przed południem. Zaczynamy od zimnych przystawek – wędlin, jajek, pasztetów. Po zaspokojeniu pierwszego głodu przez gości możemy na stół podać białą kiełbasę, barszcz biały oraz schab. Na deser, wraz z kawą i herbatą, raczymy gości słodkimi babami i mazurkami.
Nawet jeśli spędzamy święta w gronie bliskiej rodziny nie zapominajmy o odświętnym stroju. Nie wypada zasiadać do stołu w piżamach czy szlafrokach.
MD