Historia
PIXABAY.COM
PIXABAY.COM

Wielkopostne menu

Za nami Wielki Post, czas, który kojarzy się m.in. z ograniczeniami w jadłospisie, choć przecież nie tylko o to w tym okresie chodzi.

Wraz z upływem wieków postne ograniczenia stawały się coraz bardziej liberalne, ale i w dzisiejszych „nowoczesnych” czasach większość barów i restauracji przez cały rok w piątkowym menu oferuje dania bezmięsne (nie mówiąc już o tym, że serwuje też potrawy wegańskie, ale to z postami nie ma nic wspólnego). We wczesnym średniowieczu okres Wielkiego Postu rozpoczynano na ziemiach polskich od Siedemdziesiątnicy, czyli trzeciej niedzieli przed Środą Popielcową.

Za czasów Bolesława Chrobrego karą za jedzenie mięsa w tym czasie było wybijanie zębów. Dopiero w połowie XIII w. legat papieski pozwolił wiernym na wybór daty rozpoczęcia postnych ograniczeń. Za wyjątkiem zakonników mogli rozpocząć poszczenie od Środy Popielcowej. Przez kolejne wieki w okresie Wielkiego Postu wolno było spożywać tylko jeden posiłek w godzinach popołudniowych oraz małą przekąskę wieczorem. ...

Pozostało jeszcze 85% treści do przeczytania.

Posiadasz 0 żetonów
Potrzebujesz 1 żeton, aby odblokować ten artykuł